Els grups de pressió de la indústria dels combustibles fòssils han pressionat amb èxit als governs i a la UE per a soscavar les mesures destinades a reduir les factures de les llars, protegir les persones de la pobresa energètica i gravar els beneficis inesperats durant la crisi energètica, segons mostra una nova recerca de la campanya Polítiques Lliures de Combustibles Fòssils i els seus socis nacionals.
Els estudis de cas realitzats a Itàlia, Espanya, la República Txeca, el Regne Unit i a escala de la UE a Brussel·les han revelat que les empreses petrolieres i gasístiques que es beneficien de la crisi energètica han pressionat per a afeblir i retardar els impostos extraordinaris, tirar per terra les proteccions per a les llars amb dificultats per a pagar, i fins i tot obtenir autorització per a noves perforacions.
Chloé Mikolajczak, coordinadora de la coalició Fossil Free Politics, ha declarat: “L’addicció d’Europa als combustibles fòssils ha creat aquesta crisi energètica, i les empreses més responsables estan pressionant per a obtenir encara més beneficis a costa de les llars que lluiten per pagar les factures que es disparen. Demanar a les petrolieres que assessorin sobre aquesta crisi és com demanar a una guineu que consulti sobre el disseny d’un galliner. Els polítics tenen la responsabilitat de protegir la gent -del col·lapse climàtic i de la cobdícia empresarial-, així que han de posar un tallafocs entre les seves decisions i les empreses que estan darrere d’aquesta destrucció”.
La recerca es produeix en un moment en el qual refermen les crides a la creació d’un tallafocs entre la indústria dels combustibles fòssils i la formulació de polítiques climàtiques i energètiques. Membres del Parlament Europeu, de quatre grups polítics, han llançat avui un nou compromís per a una política lliure de combustibles fòssils a Europa, amb l’objectiu de recollir més signatures de cara a les eleccions, i més de 100 organitzacions de la societat civil i sindicats han publicat una declaració demanant el mateix. Tot això després que 100.000 persones signessin una petició per a expulsar a la indústria dels combustibles fòssils de la política.
Principals conclusions de la recerca
- A Itàlia, on el Govern ha nomenat assessor a un grup de pressió dels combustibles fòssils, el gegant del petroli i el gas ENI ha aprofitat la crisi per a assegurar-se més perforacions i noves terminals de gas liquat.
- A la República Txeca, el gegant de l’energia EPH es va valer d’amenaces públiques, un poderós imperi mediàtic i els seus vincles amb el partit polític governant per a retardar i afeblir l’impost sobre els beneficis extraordinaris.
- Al Regne Unit, el grup de pressió dels combustibles fòssils Offshore Energies UK va utilitzar un accés privilegiat, recepcions parlamentàries i grups consultius especials, per a garantir que l’impost sobre els beneficis extraordinaris s’afeblís i s’omplís de llacunes.
- A Espanya, les empreses energètiques Endesa, Naturgy i Iberdrola s’han servit d’una complexa xarxa de maniobres polítiques, jurídiques i de relacions públiques, inclosa una sèrie d’empleats que es traslladen o procedeixen dels alts càrrecs de l’administració pública espanyola, per a lluitar contra les mesures que frenen els seus beneficis i fer que siguin les famílies vulnerables les que suportin la càrrega financera en el seu lloc.
- A la UE, el grup de pressió de l’Associació Internacional de Productors de Petroli i Gas ha pressionat -i ha estat convidat a assessorar- la Comissió Europea, pressionant a favor de més gas fòssil i altres tecnologies per a prolongar la vida útil del gas, com la captura de carboni no provada o la infraestructura d’hidrogen, un assessorament que mantindrà les factures altes i a Europa enganxada als combustibles fòssils.
Descarrega aquí la Declaració People Over Polluters en castellà.
Signa aquí la petició i adhereix-te!
Fossil Free Politics és una coalició d’àmbit europeu que advoca per un tallafocs entre la indústria dels combustibles fòssils i la política climàtica. Està coordinada per Corporate Europe Observatory, Food and Water Action Europe, Amics de la Terra Europa, Global Witness i Greenpeace UE.