Els grups de pressió dels combustibles fòssils soscaven les mesures contra la crisi energètica en tota Europa

Els grups de pressió de la indústria dels combustibles fòssils han pressionat amb èxit als governs i a la UE per a soscavar les mesures destinades a reduir les factures de les llars, protegir les persones de la pobresa energètica i gravar els beneficis inesperats durant la crisi energètica, segons mostra una nova recerca de la campanya Polítiques Lliures de Combustibles Fòssils i els seus socis nacionals.

Els estudis de cas realitzats a Itàlia, Espanya, la República Txeca, el Regne Unit i a escala de la UE a Brussel·les han revelat que les empreses petrolieres i gasístiques que es beneficien de la crisi energètica han pressionat per a afeblir i retardar els impostos extraordinaris, tirar per terra les proteccions per a les llars amb dificultats per a pagar, i fins i tot obtenir autorització per a noves perforacions.

Chloé Mikolajczak, coordinadora de la coalició Fossil Free Politics, ha declarat: “L’addicció d’Europa als combustibles fòssils ha creat aquesta crisi energètica, i les empreses més responsables estan pressionant per a obtenir encara més beneficis a costa de les llars que lluiten per pagar les factures que es disparen. Demanar a les petrolieres que assessorin sobre aquesta crisi és com demanar a una guineu que consulti sobre el disseny d’un galliner. Els polítics tenen la responsabilitat de protegir la gent -del col·lapse climàtic i de la cobdícia empresarial-, així que han de posar un tallafocs entre les seves decisions i les empreses que estan darrere d’aquesta destrucció”.

La recerca es produeix en un moment en el qual refermen les crides a la creació d’un tallafocs entre la indústria dels combustibles fòssils i la formulació de polítiques climàtiques i energètiques. Membres del Parlament Europeu, de quatre grups polítics, han llançat avui un nou compromís per a una política lliure de combustibles fòssils a Europa, amb l’objectiu de recollir més signatures de cara a les eleccions, i més de 100 organitzacions de la societat civil i sindicats han publicat una declaració demanant el mateix. Tot això després que 100.000 persones signessin una petició per a expulsar a la indústria dels combustibles fòssils de la política.

Principals conclusions de la recerca

  • A Itàlia, on el Govern ha nomenat assessor a un grup de pressió dels combustibles fòssils, el gegant del petroli i el gas ENI ha aprofitat la crisi per a assegurar-se més perforacions i noves terminals de gas liquat.
  • A la República Txeca, el gegant de l’energia EPH es va valer d’amenaces públiques, un poderós imperi mediàtic i els seus vincles amb el partit polític governant per a retardar i afeblir l’impost sobre els beneficis extraordinaris.
  • Al Regne Unit, el grup de pressió dels combustibles fòssils Offshore Energies UK va utilitzar un accés privilegiat, recepcions parlamentàries i grups consultius especials, per a garantir que l’impost sobre els beneficis extraordinaris s’afeblís i s’omplís de llacunes.
  • A Espanya, les empreses energètiques Endesa, Naturgy i Iberdrola s’han servit d’una complexa xarxa de maniobres polítiques, jurídiques i de relacions públiques, inclosa una sèrie d’empleats que es traslladen o procedeixen dels alts càrrecs de l’administració pública espanyola, per a lluitar contra les mesures que frenen els seus beneficis i fer que siguin les famílies vulnerables les que suportin la càrrega financera en el seu lloc.
  • A la UE, el grup de pressió de l’Associació Internacional de Productors de Petroli i Gas ha pressionat -i ha estat convidat a assessorar- la Comissió Europea, pressionant a favor de més gas fòssil i altres tecnologies per a prolongar la vida útil del gas, com la captura de carboni no provada o la infraestructura d’hidrogen, un assessorament que mantindrà les factures altes i a Europa enganxada als combustibles fòssils.

Descarrega aquí la Declaració People Over Polluters en castellà.

Signa aquí la petició i adhereix-te!

Fossil Free Politics és una coalició d’àmbit europeu que advoca per un tallafocs entre la indústria dels combustibles fòssils i la política climàtica. Està coordinada per Corporate Europe Observatory, Food and Water Action Europe, Amics de la Terra Europa, Global Witness i Greenpeace UE.