Més d’un any després de les interrupcions continuades del subministrament elèctric, la Generalitat es reuneix per primer cop amb els barris afectats
Ahir, junt amb altres entitats i col·lectius vam participar en una reunió, convocada per la Direcció General d’Energia, dins la Secretaria d’Acció Climàtica, per assentar les bases per començar a abordar de forma conjunta, entre administracions públiques i societat civil, el problema dels talls massius que des de fa anys, i en progressiu augment des de 2020, van patint, de forma sistemàtica, diversos barris vulnerabilitzats d’arreu del territori català. El motiu d’aquests talls és el pèssim manteniment de les xarxes de distribució per part d’E-Distribución (companyia distribuïdora del Grup Endesa, que ostenta un quasi monopoli de la xarxa a Catalunya), malgrat els beneficis milionaris que acumula la gran multinacional any rere any.
El Govern de la Generalitat va convocar aquesta reunió, amb molts mesos de retard, després que l’APE i la Xse des de 2020 hem sol·licitat en reiterades ocasions la constitució d’una taula de treball permanent per donar respostes conjuntes a aquesta problemàtica, fins i tot a través d’una carta formal adreçada a la consellera d’Acció Climàtica el passat mes de juny.
A la reunió van participar representants del Govern de la Generalitat (Direcció General d’Energia, subdirecció d’Energia, Subdirecció d’Hidrocarburs i Subdirecció de Subministrament), de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) i l’APE, així com dels barris afectats que actualment estan més mobilitzats: Torre Baró i la Mina (Barcelona), Sant Roc (Badalona), Font de la Pólvora (Girona) i el Culubret (Figueres).
La reunió va iniciar amb la intervenció dels i les representants dels barris afectats. En general, es va posar de manifest que la situació als barris continua sent majorment de desemparament, malgrat que la pressió social i ciutadana va aconseguir algunes actuacions de millora durant l’any anterior.
El barri de Sant Roc de Badalona, els passats 5 i 6 de gener, va patir un tall a la xarxa que es va prolongar durant aquests dos dies, coincidint tristament amb dates assenyalades de les festivitats nadalenques. Durant dies posteriors els talls -tot i que de més curta durada- s’han mantingut, especialment al carrer Alfons XII.
A Torre Baró, a Barcelona, després de la instal·lació del nou transformador sembla que les veïnes han percebut una millora i el subministrament no s’ha interromput de manera massiva, però segueixen amb la problemàtica de l’envelliment dels pals elèctrics, que encara no està sent adreçat.
Al barri de la Mina les veïnes van patir talls massius i continuats el passat mes de novembre i, gràcies a la mobilització ciutadana, aquest mes de desembre van aconseguir que s’efectués la sectorialització de la xarxa que estava pendent des de feia temps.
A Font de la Pólvora (Girona) els talls han continuat en el seu habitual degoteig que l’Associació de Veïnes recull minuciosament al seu perfil de Twitter des de fa anys. I al Culubret (Figueres) encara no s’han realitzat les actuacions necessàries de millora de la xarxa i les veïnes denuncien que porten anys desateses, amb dies en què hi ha entre 3 i 4 caigudes de la xarxa, fent que algunes fins i tot hagin optat per comprar generadors.
Després que els barris exposessin les seves respectives situacions, els representants de la Direcció General d’Energia van explicar les accions dutes a terme en el darrer any per instar la companyia distribuïdora a fer algunes inversions.
Al llarg de la reunió se’n van identificar i discutir les causes múltiples i complexes que hi ha darrere dels talls sistemàtics als barris; i es va consensuar la necessitat de constituir un espai de treball multisectorial que involucri diverses conselleries i governs territorials, per tal d’apropar la Generalitat a la realitat dels barris i millorar la diagnosi de la situació; garantir la màxima transparència i accés a la informació sobre les inversions compromeses i realitzades per la companyia; i articular de forma participada solucions conjuntes, tot esprement els marcs competencials de la Generalitat.
La Direcció General d’Energia per la seva part es va comprometre a interpel·lar altres àrees del Govern per involucrar-les en aquest procés i a convocar una nova reunió de treball en dos mesos.
Des de l’APE i la Xse fa un any que instem a crear aquest front comú davant Endesa Distribución entre la Generalitat, els municipis i els barris afectats pels talls de llum massius, per garantir d’una vegada per totes l’accés a la llum per tothom. Vetllarem per donar continuïtat a l’espai creat ahir perquè es converteixi en un veritable pols per al seguiment, control i rendició de comptes d’E-Distribución, així com per posar al centre i reparar les vulneracions patides pels barris i famílies afectades.