L’APE tornem el 8 de setembre

Marxem de vacances i tornem al setembre amb les piles ben carregades per seguir defensant el dret als subministraments bàsics.

Aquesta primera meitat de l’any l’APE hem aconseguit grans victòries en què fa anys que treballem. No ha estat fàcil arribar fins aquí, però la perseverança i la bona feina de totes les que ens impliquem dia a dia en el dret als subministraments bàsics ens ha donat bons fruits.

D’una banda, els darrers mesos hem denunciat la impunitat d’Endesa en el mal manteniment de la xarxa elèctrica de la qual és responsabilitat seva. Desenes de barris arreu de tot l’estat pateixen continus talls de subministrament per culpa del mal estat d’aquesta. Uns talls que impedeixen fer vida normal a milers de famílies, algunes amb nens petits o fins i tot persones que depenen de la xarxa elèctrica per a poder viure. Una situació totalment inadmissible. Ens hem manifestat, hem fet accions a xarxes socials i hem exigit a les administracions implicades tot el seu compromís i força per a solucionar d’una vegada per totes aquestes situacions. No podem permetre que arribi l’hivern i els talls de subministrament continuïn!

Com no podia ser d’una altra manera, i com des de fa anys que fem, aquest any també hem participat en les juntes d’accionistes d’Endesa i de Naturgy per exigir responsabilitats en la pobresa energètica. Els talls als barris, i l’endeutament de les famílies són alguns dels temes cabdals que hem fet arribar als màxims responsables d’aquestes companyies i al seu gruix de l’accionariat. Ja n’hi ha prou de fer beneficis multimilionaris amb un bé bàsic com l’energia, exigim responsabilitat!

En l’àmbit estatal hem pressionat fins a aconseguir ampliar la moratòria de talls de subministrament. En plena pandèmia mundial per la COVID-19 hem vist com l’accés a l’aigua i l’energia ha estat més important que mai per a mantenir una bona higiene i evitar contagis. No podem permetre talls de subministrament a famílies de cap de les maneres. Si ens diuen que ens hem de cuidar, com volem que ho fem sense aigua ni llum? Finalment vam aconseguir que el Govern de Pedro Sánchez ampliés la moratòria fins a l’agost. Ara bé, la nostra tasca no acaba aquí. Què passarà a partir de l’agost? Permetrà el Govern de l’Estat que a les famílies els tallin els subministraments i malvisquin en plena pandèmia? En serà responsable aquest Govern que s’autodetermina el més progressista de la història? L’APE no deixarem a ningú enrere, o bé amplien la moratòria o bé ens trobaran de front.

També hem seguit de ben a prop l’evolució judicial del cas de la Yolanda. Recordem que a Yolanda li van trucar des d’un despatx de recobraments, DPS Consulting, fent-se passar per funcionaris judicials. L’assetjament que pateixen les famílies no té límits, aquest cop, però van passar línies vermelles i l’APE els vam portar a judici. En els darrers mesos la jutgessa ha citat a declarar a dos dels responsables de l’empresa de recobraments. Anem per bon camí i seguirem denunciant aquest tipus de pràctiques perquè cap família pateixi cap més assetjament de cap mena.

La fita més important que hem aconseguit en aquest primer semestre de l’any ha estat la firma dels convenis entre el Govern de la generalitat i Endesa que permetrà eixugar el deute acumulat a més de 35.000 famílies arreu del territori. No ha estat fàcil arribar fins aquí. Des de l’aprovació de la Llei 24/2015 al 2015 estem reclamant la seva total aplicació i la firma d’aquests convenis.

El conveni, a banda de tractar el tema del deute acumulat i el que es pot generar en un futur, contempla també la possibilitat de contractar la llum de manera regular en habitatges ocupats i poder instal·lar, per fi, comptadors socials per a famílies en situació de vulnerabilitat. Un gran avenç que posarà fi a situacions de precarietat i de connexions irregulars a la llum a què moltes famílies es veien abocades. Un gran pas per garantir els drets energètics independentment de la situació habitacional.
Ara bé, advertim tant a Endesa com a la generalitat que de moment, tot havent-hi famílies que ho han sol·licitat, els comptadors no s’han instal·lat. A què espereu? El conveni està signat des de març. Si hi ha cap accident per culpa d’això en sereu responsables!

Al setembre tornarem amb les piles carregades. Per fer complir els convenis tant a Endesa com al Govern de la Generalitat i advertim des de ja: Naturgy ara et toca firmar a tu, sabeu que l’APE no defallirem fins a aconseguir-ho.

L’APE tornem als habituals assessoraments col·lectius el pròxim dimecres 8 de setembre, com sempre de 17 a 19h a la FAVB (C/Obradors 6-8, Barcelona) i de manera online. Trobareu tota la informació en aquest enllaç:

Us hi esperem per a començar un nou curs ple d’energia per fer valdre els nostres drets!