No hi ha vida digna sense subministraments garantits: Deu grups amb representació parlamentària donen suport a les mesures ciutadanes per a prohibir els talls de subministrament

Representants de deu grups polítics del Congrés subscriuen les mesures proposades i exigeixen a la ministra Teresa Ribera la protecció de totes les famílies vulnerables

Nombroses entitats socials reclamen la implementació del principi de precaució, un període de carència sense talls de subministraments d’aigua, llum i gas i la redefinició de consumidor vulnerable

Madrid, 17 de desembre de 2020

A les portes de l’hivern i en plena pandèmia, nombroses entitats socials han impulsat un manifest per a exigir al Govern central i a la ministra per a la Transició Ecològica i el Reto Demogràfic, Teresa Ribera, la fi dels talls de subministraments i la implementació d’una sèrie de mesures per a garantir la protecció de totes les famílies en situació de vulnerabilitat. Exigeixen així a l’Executiu de Pedro Sánchez tres mecanismes efectius per a evitar qualsevol interrupció de subministrament d’aigua, llum i gas en llars vulnerables: principi de precaució, període de carència i redefinició de consumidor vulnerable.

A la roda de premsa realitzada a l’exterior del Congrés dels Diputats, i davant els reiterats anuncis del Govern de Pedro Sánchez de prohibir els desnonaments i garantir els subministraments a les famílies en situació de vulnerabilitat, les portaveus dels moviments ciutadans han presentat tres mesures d’urgència, que protegirien al conjunt de famílies que pateixen la pobresa energètica i el risc de tall:

 1. L’aprovació per part del Consell de Ministres d’un reial decret-llei que torni a protegir a milers de famílies que a hores d’ara puguin patir un tall d’aigua, electricitat o gas. Per això, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Reto Demogràfic, encapçalat per Teresa Ribera, ha d’impulsar quan abans l’establiment del principi de precaució, una eina que obligui les companyies subministradores a consultar amb els Serveis Socials competents la situació de qualsevol família afectada per un avís de tall i a garantir els seus subministraments en el cas que acompleixi amb uns barems específics de vulnerabilitat. Alhora, les factures impagades que deriven de l’aplicació d’aquest mecanisme se sufragaran, de conformitat amb un posterior desenvolupament reglamentari, a través d’un sistema de finançament participat en el 100% per les mateixes companyies de tots els segments implicats.
 2. La promulgació d’un període de carència que eviti qualsevol interrupció de subministrament en l’àmbit domèstic, que tindrà com a data límit la posada en funcionament del principi de preocupació. Es tracta d’una mesura excepcional i urgent si es vol garantir l’accés a energia i aigua en hivern i en plena pandèmia.
 3. La redefinició de la figura de consumidor vulnerable, que abasti els subministraments d’aigua i gas natural conjuntament al de l’electricitat, i que pugui ampliar-se als actuals requisits d’accés pel que fa al nivell de renda es refereix, atès que els mateixos no s’ajusten a la realitat social de la ciutadania espanyola i exclouen a una gran quantitat de famílies de la protecció enfront del tall.

Així mateix, s’ha incidit en què el dret a una vida digna comporta el reconeixement dels drets humans a l’habitatge, la salut, l’aigua potable i el sanejament. Per tant, l’exigència de prohibició de talls de subministrament ha de, necessàriament, abastir l’aigua, l’electricitat i el gas, així com els desnonaments.

Coincidint amb la roda de premsa, aquesta setmana s’han conegut diferents notícies relacionades amb aquesta problemàtica. Segons informacions aparegudes en diversos mitjans, es calcula que només entre octubre i novembre, una vegada aixecada la moratòria aprovada al març, s’han produït fins a 30.000 talls de subministrament en tot l’Estat.

Com a resposta, el Govern va anunciar el passat dimarts, en finalitzar la reunió del Consell de Ministres, la creació d’un Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSS), amb aportacions de les companyies, que permetria reduir la factura elèctrica si més no un 13% en el termini de cinc anys. Alhora, la portaveu María Jesús Montero va avançar que el Ministeri de Ribera treballava en una disposició addicional que s’afegiria a algun dels propers reials decrets-llei impulsats per l’Executiu, on es garantiria literalment “que cap consumidor vulnerable tindrà un problema amb el tall de subministraments”.

Tot i les bones intencions, en el passat s’ha vist com la majoria de mesures aprovades finalment són insuficients perquè no arribin el conjunt de famílies afectades, bé perquè no inclouen els subministraments d’aigua o gas, perquè circumscriuen la protecció exclusivament a les persones beneficiàries del bo social elèctric o perquè no consideren la complexitat dels col·lectius que pateixen pobresa energètica (titularitat del subministrament, desconeixement dels mecanismes de protecció, paranys de les companyies, etc.).

Les mesures que provenen de les entitats que dia darrere dia treballen directament amb les famílies afectades són, a judici d’aquestes organitzacions, les més efectives per a fer front a la situació i garantir d’aquesta forma els drets bàsics de tota la ciutadania, particularment la més vulnerabilitzada. És necessari que les mesures excepcionals que ara es prenen es consolidin i es tornin en normals després de la crisi sanitària mitjançant les oportunes iniciatives legislatives. També reclamen al Govern que concreti els procediments que proposa per afrontar els deutes acumulats durant la pandèmia que, en tot cas, hauran de considerar criteris d’equitat i assequibilitat.

El manifest amb les mesures ha estat promogut per Aigua és Vida, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la Coordinadora de Vivienda de Madrid, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético i la Red Agua Pública (RAP).

Alhora, té el suport dels següents grups polítics amb representació parlamentària:

 • Unidas Podemos
 • Esquerra Republicana de Catalunya-Sobiranistes
 • Junts per Catalunya-Junts
 • En Comú Podem-Guanyem el Canvi
 • Euskal Herria Bildu
 • Más País-Equo
 • CUP-Per la ruptura
 • Nueva Canarias-Coalición Canaria
 • Bloque Nacionalista Galego
 • Més Compromís

El document presentat avui és una prova més que les mesures proposades són viables i compten amb un ampli suport. El Partit Socialista i la ministra Teresa Ribera no poden continuar endarrerint la protecció de totes les famílies espanyoles enfront del tall. Per últim, les organitzacions consideren que, tal com s’afirma al manifest, no hi ha vida digna si no es garanteixen els drets bàsics i exigeixen que es posi fi als talls de subministraments.

 

Aigua és Vida

Alianza contra la Pobreza Energética

Coordinadora de vivienda de Madrid

Ecologistes en acció

Enginyeria Sense Fronteres

Plataforma por Un Nuevo Modelo Energético

Red Agua Pública