APE en la Junta d’Accionistes de Naturgy: hem intervingut en directe perquè assumeixin la seva responsabilitat amb la pobresa energètica

Les nostres demandes: no tallar a famílies vulnerables, passat l’estat d’alarma, i condonar el seu deute

El president de la companyia i el seu secretari ens han respost en directe

Barcelona, 26 de maig de 2020

Avui ha tingut lloc la Junta General Ordinària d’Accionistes del grup Naturgy per via exclusivament telemàtica a causa de la situació de crisi sanitària que estem travessant. De nou, en aquest cas, i com sembla que el sector empresarial està agafant per costum en temps de pandèmia, les preguntes dirigides al Consell d’Administració no s’han pogut fer en directe durant el transcurs de la trobada sinó que només es podien transmetre per escrit. Així i tot, des de l’APE hem cregut imprescindible participar i traslladar les nostres demandes, tal com vam fer a la junta de l’any passat.

El discurs, dirigit al Consell d’Administració i als seus accionistes, s’ha centrat a traslladar-los que la política de la companyia en relació amb la vulnerabilitat energètica, més enllà d’una excel·lent campanya de màrqueting, no és efectiva. A les nostres demandes hem apel·lat primer al fet que la companyia mantingui la prohibició de talls a famílies en situació de vulnerabilitat un cop passat l’estat d’alarma, sense cap mena de condicionants. Simplement que cap família es vegi privada del seu subministrament de llum i gas pel fet de no poder pagar les seves factures.

En segon lloc, els hem reiterat que la política d’ajornament o fraccionament dels pagaments no és una solució efectiva per a les famílies. Així hem reclamat que en lloc de repartir 1.330 milions d’euros de beneficis en dividends, com han fet entre juny de 2019 i març de 2020, dediquin aquesta fortuna a condonar els deutes dels seus clients vulnerables.

En tercer lloc, hem exigit un nou enfocament en el seu pla de vulnerabilitat energètica si realment els preocupen les famílies vulnerables, perquè no només augmenti el seu pressupost sinó que a més ho dediqui a assegurar el subministrament a les famílies vulnerables, així com a condonar els deutes perquè les famílies deixin de patir per poder pagar les seves factures.

Un cop finalitzada la intervenció inicial del president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, amb el suport del secretari, Manuel García Cobaleda, han procedit a respondre a les preguntes dels accionistes, entre les quals la de l’APE. La resposta per part de la companyia s’ha limitat en gran manera a traslladar tota la responsabilitat a l’Administració pública.

Respecte a la possibilitat d’allargar la prohibició de tall més enllà de l’estat d’alarma s’ha remès a què ha de ser el govern qui ha de regular aquesta qüestió. És a dir, a fer-nos creure que Naturgy no té la potestat de decidir no impulsar cap tall a un client degudament acreditat com a vulnerable perquè és l’Estat qui ha d’establir aquesta prohibició. Lògicament, es tracta d’un argument fals, perquè qualsevol companyia pot mantenir una política concreta en matèria de talls, que vagi en la línia de garantir el subministrament a tots els seus clients vulnerables, encara que hi hagi impagaments.

Així, la principal justificació per a no desenvolupar un protocol com aquest és, en paraules del secretari, que la majoria dels accionistes de Naturgy són “jubilats que complementen la seva pensió” i per tant, amb els seus més de 1.430 milions d’euros de benefici net en 2019, no podrien portar una política garantista en aquest sentit perquè perjudicarien els seus accionistes. Segons García Cobaleda, es tracta de “balancejar diferents interessos”, i que igual que hi ha clients, també hi ha accionistes. Des de l’APE ens oposem frontalment a aquest argument: aquí no hi ha diferents interessos, aquí el que hi ha són els drets bàsics de milers de famílies vulnerables que viuen constantment sota l’amenaça d’un tall, i una companyia amb tal nivell de beneficis ha de tenir el compromís inequívoc de respectar aquests drets. En tot cas, com ja hem indicat abans, per a la companyia és una qüestió que hauria de resoldre l’Administració.

Finalment, pel que fa a la possibilitat d’ampliar el pressupost de la companyia dirigit a fins socials, el secretari ha justificat que, a part de les seves obligacions legals, destinen també part dels seus beneficis a aquests objectius, signant convenis de col·laboració amb municipis i entitats. No obstant això, gairebé cinc anys després de la seva entrada en vigor, seguim esperant que Naturgy s’assegui a la taula de negociació dels convenis que deriven de la Llei catalana 24/2015 i que la companyia ha torpedinat en qualsevol possible ocasió. Segurament la seva negativa a asseure’s a negociar amb la Generalitat és que el punt de partida, gràcies a la pressió exercida des del carrer, és la condonació del deute acumulat des de l’entrada en vigor de la llei.

Naturgy ha centrat gran part de la seva Junta d’accionistes a vanagloriar-se del paper de la companyia durant la crisi sanitària i el seu compromís amb la societat. Si aquest compromís fos real, no li tremolaria el pols a comprometre’s a garantir el subministrament a famílies vulnerables i cobrir el seu cost. Des de l’APE no deixarem d’assenyalar a empreses com Naturgy fins que no hi hagi cap família afectada per talls de subministrament i deutes impagables.

Ni set, ni fred, ni foscor!