Denunciem les mesures preses durant la crisi de la COVID-19 i exigim responsabilitat per acabar amb la pobresa energètica
Avui 5 de maig de 2020, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Fundació Finances Ètiques denunciem, davant la cúpula de la companyia, la vulneració sistemàtica del dret a un servei bàsic com és l’energia, i les males pràctiques de l’empresa cap a les famílies en situació de vulnerabilitat.
Una vegada més, Endesa destina a la pobresa energètica una sola pàgina d’un total de 323 del seu Informe de Sostenibilitat, demostrant el seu nul compromís i responsabilitat per a posar fi a la situació que pateixen milers de famílies a tot l’Estat.
La situació d’excepcionalitat que estem vivint en aquest últim mes i mig, arran de la crisi de la Covid-19, ha portat a prendre la mesura de prohibir el tall de tot subministrament bàsic en l’àmbit domèstic mentre duri l’estat d’alarma. La mesura no és suficient. Què passarà quan tot això passi? Totes aquelles famílies que hagin vist incrementat el seu consum domèstic a causa del confinament i que no puguin pagar les seves factures per la seva situació de vulnerabilitat, s’enfrontaran a talls de llum per part d’Endesa. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Fundació Finances Ètiques exigim la gratuïtat del servei per a famílies vulnerables o afectades per la crisi, a càrrec de la mateixa companyia, amb els seus 1.642 milions d’euros de beneficis (tan sols en 2019).
En la nostra intervenció hem volgut destacar aquestes i altres qüestions, com ara el mal estat de la xarxa elèctrica en barris com Font de la Pólvora (Girona), Sant Roc (Badalona) o Districte Nord (Granada), on centenars de famílies són víctimes de talls de subministrament gairebé diàriament per culpa del mal estat de la xarxa propietat de la seva companyia. També hem denunciat els casos de famílies en situació d’ocupació en precari, en els quals empreses com Endesa s’estan negant a regularitzar els subministraments a aquestes famílies vulnerables, perpetuant situacions d’inseguretat, no només per a aquestes famílies sinó també per a les seves veïnes, acabant a vegades en incendis amb conseqüències nefastes que es podrien haver evitat.
A més, els hem recordat que a Catalunya la Llei 24/2015 posa límits i obligacions a empreses com Endesa, i garanteix el subministrament a les persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta Llei corresponsabilitza a les empreses subministradores, que han de signar acords amb la Generalitat per resoldre la qüestió del deute de les famílies que no poden pagar les seves factures. Quant més trigaran a signar aquests convenis? Quant més faran patir a les famílies vulnerables per no poder fer front a un servei bàsic com és l’energia?
Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Fundació Finances Ètiques tenim clar que empreses com Endesa han d’assumir la seva part per acabar amb la xacra de la pobresa energètica. Fins que no transitem a un model energètic més democràtic, just i sostenible, ens tindran davant defensant els drets fonamentals de les famílies vulnerables.
A causa de les circumstàncies d’excepcionalitat, la Junta d’accionistes ha estat telemàtica i l’empresa no ha permès intervencions en directe. Per això, hem traslladat la nostra intervenció per escrit, tot i que l’empresa no assegura respondre durant l’esdeveniment. Finalment, hem denunciat la intenció de l’empresa d’augmentar el nombre d’accions per poder assistir i intervenir a la junta, i a partir d’avui mateix llancem una crida als accionistes d’Endesa perquè ens cedeixin accions per poder tornar a participar en la junta d’accionistes de l’any vinent. Endesa no aconseguirà fer callar la nostra veu!
NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!