Els incendis dels darrers dies amaguen la cara més oculta de la pobresa energètica

Davant les ocupacions en precari, les elèctriques no donen més alternativa que punxar la llum o viure amb espelmes

Barcelona 9 de gener de 2019

En els darrers dies s’han succeït un seguit d’incendis, alguns amb víctimes mortals, que han tornat a posar sobre la taula que la pobresa energètica mata. Els incendis que han tingut lloc aquesta setmana amaguen la cara més oculta de la pobresa energètica, les situacions de famílies que estan ocupant un habitatge per necessitat i que no tenen garantit l’accés als subministraments bàsics. Aquestes famílies, en molts casos, s’han vist forçades a ocupar un habitatge perquè han patit un desnonament i s’han quedat al carrer sense que l’Administració els pugui donar una solució habitacional. El més greu d’aquestes situacions és que, tot i que aquestes persones volen regularitzar la seva situació, tenir un contracte i pagar les seves factures, empreses com Endesa, Naturgy o Iberdrola es neguen a fer els contractes perquè no tenen la titularitat de l’habitatge.

Així les famílies es troben sense alternativa: viuen amb espelmes, com és el cas de l’incendi que es va produir a Manresa el passat 6 de gener, o es veuen forçades a punxar la llum, com les famílies del barri de Sant Roc de Badalona que també van patir un incendi el dia abans que va provocar 3 víctimes mortals i més de 30 ferits.

Des de l’APE portem anys posant sobre la taula una solució per aquests casos. No podem negar que les ocupacions són una realitat al nostre país, i que mentre la situació habitacional de la família no se solucioni s’ha de donar una alternativa segura per elles i per les seves veïnes. Per aquest motiu, hem plantejat una solució, tant a la Generalitat com a les empreses subministradores, que consisteix en fer un contracte provisional a aquelles famílies seguides per Serveis Socials que, complint amb la legislació vigent, tinguin un certificat confirmant que la instal·lació elèctrica és segura (butlletí blau), i el padró que confirma que la família viu a aquell domicili. Amb aquests documents hauria de ser suficient per poder fer una alta mentre se soluciona la seva situació habitacional, o bé s’aconsegueix un lloguer social en aquell pis, o bé l’Administració pot reallotjar-la a un altre habitatge. Un protocol similar ja porta anys en marxa amb els comptadors d’aigua, així doncs no té cap sentit que amb l’electricitat o el gas no es faci el mateix. Aquesta proposta s’ajusta a la legalitat i evitaria més morts per pobresa energètica. Només és qüestió de voluntat per part d’empreses com Endesa, Iberdrola o Naturgy, que han de canviar els seus protocols interns per incorporar la solució a aquests casos. Malauradament la Generalitat mira cap a una altra banda i empreses com Endesa prefereixen perpetuar una situació d’extrema vulnerabilitat abans d’acceptar aquesta solució.

Per altra banda, els incendis d’aquests dies ens recorden també la correlació que existeix entre els incendis i les famílies en situació de vulnerabilitat. Fa un any i mig que l’APE, conjuntament amb un col·lectiu de bombers, vam llançar la proposta d’implementar un protocol tant al cos de bombers de Barcelona com de la Generalitat. L’objectiu d’aquest protocol era, per una banda, poder detectar a través de les actuacions de bombers, no només en incendis sinó en totes les altres intervencions, casos de pobresa energètica a través d’uns indicadors i, alhora, poder relacionar els incendis amb aquesta problemàtica per actuar de manera preventiva. L’Ajuntament de Barcelona ja fa més d’un any que ha implementat el protocol de detecció però la Generalitat, tot i comprometre’s el mateix Conseller Jordi Jané, al dia d’avui encara no s’ha posat en marxa.

És evident que la Generalitat fa tard però no podem esperar ni un minut més per posar totes les eines necessàries per a d’evitar arribar a situacions com aquestes. És urgent donar solució a les situacions de les famílies que estan ocupant en precari, perquè puguin tenir garantit l’accés als serveis bàsics de manera legal i segura, i això pot fer-se amb voluntat de la Generalitat i les empreses subministradores. A la vegada, ha de ser una prioritat d’aquest govern i del Departament d’Interior posar en marxa el protocol per detectar casos de pobresa energètica i quantificar-ne les víctimes. No podem esperar més perquè hi ha vides en joc!