Dos anys després de la mort de la Rosa a Reus, seguim sense notícies sobre el pagament de Naturgy de la sanció de 500.000 euros

La Generalitat encara no ha posat en marxa el protocol de detecció de casos de pobresa energètica amb Bombers de Catalunya

Dimecres, 14 de novembre de 2018

Avui volem recordar que fa exactament dos anys que va succeir el trist incident de la mort de la Rosa a Reus: una dona de 81 anys que, com malauradament moltes altres persones, es trobava en situació de pobresa energètica i havia deixat de pagar la seva factura de la llum. La companyia Gas Natural Fenosa, ara anomenada Naturgy, li va tallar la llum sense complir el principi de precaució que estableix la Llei 24/2015, és a dir, sense demanar als Serveis Socials l’informe de risc d’exclusió residencial. Aquest cas va saltar als mitjans de comunicació i va posar sobre la taula que la pobresa energètica mata. I no només això, sinó que les empreses tenen una responsabilitat clara a Catalunya -“preguntar abans de tallar”-, i que el fet de no fer-ho pot comportar conseqüències tan greus com que les persones utilitzin qualsevol mitjà per il·luminar-se, en aquest cas una espelma, amb el perill que això comporta.

En el seu moment, l’APE ja vam denunciar que el cas de la Rosa no era un cas aïllat, sinó que hi ha milers de famílies a Catalunya que es troben en la mateixa situació, i que podien estar en risc, com la Rosa, pel fet que les empreses subministradores no estaven complint amb la llei. Així vam exigir a la Generalitat que no només sancionés a les empreses per les denúncies que els arribaven a través dels municipis i les pròpies famílies afectades, sinó que també iniciés expedients d’ofici per tal de vigilar l’actuació de les empreses de manera preventiva. Aquesta demanda ja era exigida per l’APE des d’abans de l’incident de Reus, però no va ser fins a la mort de la Rosa que la Generalitat va començar a realitzar aquestes inspeccions d’ofici que van arribar a ser periòdiques. El juliol de 2017, la Generalitat havia tramitat més de 200 expedients i gairebé la meitat havien acabat amb sanció. Totes les sancions han estat recorregudes per part de les empreses subministradores.

Tot i que, gràcies a l’aplicació de la Llei 24/2015, s’han aconseguit aturar milers de talls a Catalunya, encara el dia d’avui es produeixen talls il·legals. És imprescindible que tant les persones afectades com els propis municipis denunciïn a l’Agència Catalana de Consum els talls il·legals per tal d’aconseguir que no es talli ni l’aigua, ni la llum, ni el gas a cap família en risc d’exclusió residencial. 

Més enllà de les sancions per incompliments habituals, des de l’APE i moltes altres organitzacions que han donat suport a la Llei 24/2015 es va exigir a la Generalitat que imposés una sanció exemplar a Gas Natural Fenosa pel cas de la Rosa a Reus, i finalment la va sancionar amb 500.000 euros. Gas Natural Fenosa va recórrer la sanció i encara al dia d’avui seguim sense notícies sobre el seu pagament. 

Gas Natural Fenosa, ara Naturgy, tot i canviar-se de nom, no pot amagar la seva irresponsabilitat en matèria de pobresa energètica. No només mai no ha acceptat la seva responsabilitat en el cas de la Rosa i ha recorregut la sanció, sinó que és una de les companyies que s’ha negat a signar els convenis que estableix la Llei 24/2015 per tal d’eixugar el deute de les famílies que més estan patint. Així, està fent cas omís a les sol·licituds de condonació de deute que han entregat les famílies, sense preocupar-se de l’angoixa que la seva acumulació les provoca.

No podem permetre que casos com el de la Rosa es tornin a repetir, i per això l’abril del 2017  l‘APE i un col·lectiu de bombers vam presentar un protocol de detecció de casos de pobresa energètica per implementar als cossos de bombers. L’Ajuntament de Barcelona va començar a aplicar-lo el mes següent, i el Conseller Jordi Baiget es va comprometre a fer el mateix en el cas del Cos de Bombers de la Generalitat abans de l’estiu d’aquell any. Lamentem que el Govern català no va complir la seva part i el protocol no està actiu encara al dia d’avui. Per aquest motiu, recordem a la Generalitat el seu compromís i exigim que el protocol estigui actiu abans que acabi l’any. 

Des de l’APE tenim molt clar que, per acabar amb la pobresa energètica, és imprescindible que les empreses subministradores assumeixin les responsabilitats establertes a la Llei 24/2015, tant pel que fa a aturar els talls com en la condonació del deute de les famílies vulnerables. Per la seva banda, l’Administració, en especial la Generalitat, és qui ha de vetllar pel compliment de la Llei, així com per desenvolupar els protocols necessaris per poder actuar de manera preventiva i poder evitar casos com el que avui estem recordant.

No volem més morts per pobresa energètica!