Estarem vigilants de què el consistori tiri endavant les mesures anunciades pel compliment de la Llei 24/2015
Fa molts mesos que des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) exigim a l’Ajuntament de Barcelona passos ferms en la defensa i aplicació de la Llei 24/2015. Des de la seva aprovació al Parlament el passat mes de juliol, els moviments socials hem exercit una forta pressió des del carrer en defensa del seu compliment. Aquest fet ha estat clau perquè ahir l’Ajuntament de Barcelona anunciés mesures contundents enfront de la pobresa energètica.
Fa tres setmanes llançàvem un comunicat denunciant l’immobilisme d’aquest ajuntament davant l’aplicació de la llei, i avui celebrem que per fi s’hagin escoltat les nostres demandes, plantant cara a les empreses subministradores que es neguen a complir aquesta llei. L’anunci, per part de l’Ajuntament de Barcelona, de l’aplicació de sancions per incompliment del principi de precaució recollit a la llei és una bona notícia. Al dia d’avui, les empreses subministradores com Endesa i Gas Natural no volen enviar els llistats de les persones amb avís de tall als Serveis Socials per comprovar primer si es tracta d’una família en risc d’exclusió residencial, evitant així els talls que, malauradament, continuen produint-se a la ciutat. Tampoc informen, ni a les cartes d’avís d’impagament ni a les de tall, de l’existència d’aquesta llei ni de les mesures de protecció que planteja per aquestes famílies, com seria la seva obligació.
Des de l’Ajuntament de Barcelona, ahir també es va anunciar la negativa de la signatura per part de les empreses subministradores, Endesa i Gas Natural concretament, dels convenis que les obliguin a fer-se càrrec dels deutes de les famílies en risc d’exclusió residencial, tal com estableix la llei. Per descomptat, aquestes companyies prefereixen mantenir els convenis on són els mateixos ajuntaments els quals es fan càrrec d’aquesta despesa, per assegurar al final del seu exercici econòmic els beneficis multimilionaris que fa anys que acumulen.
És un pas important que l’Ajuntament de Barcelona hagi fet pública la negativa d’aquestes companyies en el reconeixement de l’existència de la Llei 24/2015. Endesa, en les seves declaracions a premsa, ha exposat que “només compliran la llei estatal”. Una llei injusta que protegeix els drets dels més forts, les companyies, i no planteja cap mesura contra els talls de subministrament. Els arguments, tant d’Endesa com de Gas Natural per no complir la llei és que cal un desenvolupament reglamentari de la llei que, segons elles, no s’ha realitzat. Denunciem la falsedat d’aquests arguments. La Llei 24/2015 es pot aplicar des de l’endemà de la seva aprovació al Parlament de Catalunya i no cal cap desenvolupament reglamentari, només l’establiment d’un senzill protocol on s’acordi entre l’empresa i l’ajuntament com es farà l’enviament de les dades per comprovar la situació de vulnerabilitat de les famílies.
La realitat és que cap d’aquestes companyies vol reconèixer una llei que s’ha impulsat des de la ciutadania, que s’ha aconseguit portar al Parlament de Catalunya i que s’ha aprovat per unanimitat. Una llei que compta amb un gran suport social però que dona obligacions a qui està fent negoci amb la gestió de serveis tan bàsics com són l’accés a l’energia i a l’aigua.
Ara també és hora de què la Generalitat de Catalunya faci un pas endavant en aquest sentit. Recordem que fa un mes i mig que la Generalitat té sobre la taula una proposta de conveni que li hem plantejat des de la comissió promotora de la ILP i per la qual no hem rebut cap resposta. Una vegada més reclamem una Administració valenta, que es posi del costat de la ciutadania i que faci complir la llei més garantista pel que fa a la defensa del dret a l’habitatge i l’accés als subministraments bàsics.
Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica estarem vigilants de que les mesures que ahir anunciava l’Ajuntament de Barcelona es tirin endavant amb la màxima celeritat. Demanem a l’Ajuntament de Barcelona que l’inici dels primers expedients sancionadors arribi immediatament, i no es trigui un mes més, tal com anunciava ahir la Tinent d’alcalde Laia Ortiz.
Ara la pilota està a la teulada de les empreses subministradores, que han de decidir si continuen violant els drets humans i les lleis que protegeixen a la ciutadania més vulnerable o, d’una vegada per totes, entenen que el que estan gestionant són drets bàsics i que els cal assumir la responsabilitat que això implica. Les companyies subministradores han d’entendre, els agradi o no, que aquesta llei ha arribat per quedar-se i la defensarem fins que s’apliqui íntegrament.
Ni set, ni fred ni foscor!