El passat 19 de juliol vam fer a Almeria el 2n taller estatal d’APE/PAH
Van assistir de tot l’Estat: Astúries, Ansoain, La Rioja, Mula, Elx, La Hoya, Castelló, Santa Pola, Sevilla, Almeria, Orihuela, Tomelloso, Talavera, Zamora, Carabanchel, Mallorca, València, Bages, El Vendrell, Baix Llobregat Nord, Baix Penedès i Saragossa.
Informem en quin punt ens trobem després de les anteriors reunions a Madrid i Gijón, i del treball realitzat, compartint informació i col·laborant des de diferents poblacions de l’Estat.
Un altre objectiu va ser conscienciar a totes de la necessitat de lluitar contra la Pobresa Energètica aprofitant la infraestructura actual de PAHs, igual que amb el dret a l’habitatge. També la necessitat de compartir per Google Grups els dubtes que presentin les afectades perquè puguin ser resoltes per altres PAHs, i també compartir el seguiment dels casos (principi, passos intermedis i final).
A mitjà termini aspirem a aconseguir que el Google Grups sigui auto gestionat per totes les PAHs. APE amb, la seva experiència ajudarà en tot el possible, però és vital que la informació i la resolució dels casos ho treballem dia a dia entre totes.
Un altre punt va ser l’explicació de l’experiència APE: assessorament col·lectiu, empoderament, acompanyaments a les companyies, negociacions, accions.
La seva estructura territorial: APE.Cat amb seu a Barcelona i 7 APEs locals (Sant Boi, Badia, Bages, Baix Llobregat, Granollers, Mollet i Figueres).
Ús del document de condonació (també a la web), no només a Catalunya sinó a tot l’Estat. Es demana condonació del deute i una tarificació en funció dels ingressos.
Vam Insistir en la importància d’entendre aquesta lluita com una lluita de drets bàsics.
Es va recordar que en llum i gas, Espanya és un oligopoli on Endesa i Gas Natural es reparteixen el país (amb excepcions d’altres companyies menors, alguna d’elles amb accionariat de les grans).
La participació en el torn de preguntes va ser important. Es van tractar temes comuns a APE i PAH:
-Ocupacions: problemàtica de l’empadronament per a l’obtenció dels subministraments. APE explicarem el protocol seguit perquè els ajuntaments empadronin.
Obra Social PAH Bages va explicar la seva experiència amb subministraments en els blocs ocupats.
-Temes Jurídics i conseqüències penals: PAH Sevilla ens va assessorar de diversos temes.
-Preocupació per talls de subministrament: com gestionar-lo. APE va explicar la seva experiència partint del fet que a Catalunya hi ha una legislació que prohibeix els talls de subministrament de famílies en situació de vulnerabilitat.
-Informe Vulnerabilitat: es van explicar experiències de diverses poblacions.
-Aigua: diverses PAHs van explicar la seva experiència amb els ajuntaments.
-Ajudes de Companyies: Bo Social. Algunes PAHs van demanar informació.
Es va informar de la pròxima aprovació el 23 juliol de la ILP Catalana, que en qüestió de Pobresa Energètica prohibeix els talls. Actualment ja no hi ha però ara estarà legislat amb rang de llei. S’aplica el principi de precaució (intervenció de Serveis Socials per acreditar la situació de vulnerabilitat). S’exigeix també a l’Administració que signi convenis amb les companyies perquè assumeixin el deute de les persones en situació de vulnerabilitat.
L’aprovació d’aquesta ILP ha de servir perquè altres comunitats puguin presentar també.
Recordem que un objectiu d’aquest taller ha estat conscienciar totes de la gravetat de la situació de Pobresa Energètica a Espanya, i que la capacitat per poder lluitar des de les PAHs és enorme.
L’habitatge digne és sostre i subministraments.
El proper Taller serà en la següent Estatal el 17 octubre a Barcelona. Analitzarem el treball realitzat, especialment en comunicació i estratègia.