L’Aliança contra la pobresa energètica fem un escrache a Gas Natural Fenosa per denunciar la doble moral de la companyia
26 d’octubre de 2017
Avui hem fet un escrache a un acte de Gas Natural Fenosa (GNF) per denunciar la doble moral de la companyia. L’empresa organitzava avui una jornada on, entre altres temes, s’abordava la qüestió de la pobresa energètica. Entre altres convidats a la jornada ha estat present D. Rafael Villaseca, conseller delegat de la companyia, Daniel Navia, Secretari d’Estat d’energia i Miguel Arias Cañete, Comissari Europeu d’Acció pel Clima i Energia.
No és d’estranyar trobar-nos en una mateixa jornada a membres del govern del PP amb els màxims representants d’aquesta companyia. És sobradament coneguda la connivència entre les empreses de l’oligopoli com GNF i el govern de l’Estat espanyol. Un exemple claríssim és el nou bo social que va ser aprovat fa dues setmanes pel govern del PP i que respon clarament als interessos de companyies com GNF i no als interessos de les persones que pateixen pobresa energètica (http://old.pobresaenergetica.es/comunicat-el-nou-bo-social-que-avui-entra-en-vigor-mostrara-aviat-les-seves-llacunes/). Un nou bo social que en lloc d’agafar l’exemple de la Llei 24/2015 passa la responsabilitat a l’Administració i es preocupa més de què empreses com GNF puguin cobrar les seves factures a costa de fons públics que de donar solució al patiment de les famílies.
Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) volem denunciar no només la connivència entre la companyia i el govern espanyol sinó també la irresponsabilitat de GNF envers aquesta problemàtica i com aquesta jornada forma part d’una campanya de rentada d’imatge que la companyia ha engegat fa diversos mesos. Aquesta campanya és una resposta clara a la mort de la Rosa a Reus a causa d’un incendi ocasionat per una espelma que feia servir perquè GNF li havia tallat la llum il·legalment. La companyia no ha acceptat mai la responsabilitat i finalment la Generalitat de Catalunya li ha posat una sanció de 500.000 € que la companyia encara no ha pagat i podria ser que fins i tot l’hagués recorregut.
Però l’actuació irresponsable de l’empresa no es queda aquí. GNF, al costat de la resta d’empreses de l’oligopoli (Endesa, Iberdrola, EDP i Viesgo) ha posat tots els bastons a les rodes possibles per tal de no complir la Llei 24/2015. L’empresa ha fet servir els tribunals per intentar paralitzar l’aplicació d’aquesta llei, que permet aturar els talls de subministrament a les famílies vulnerables de Catalunya. Ha recorregut a un contenciós administratiu el protocol que va fer la Generalitat per tal d’informar sobre com aplicar la llei, ha recorregut la instrucció de l’Ajuntament de Barcelona que anava en el mateix sentit i ha recorregut les clàusules socials de la contractació pública, tant de l’Ajuntament de Barcelona com del de Madrid. I per si això no fos suficient, no ha signat el conveni que preveu la Llei 24/2015 per fer-se càrrec dels deutes de les famílies vulnerables. Crida l’atenció, com a mínim, que mentre GNF no es vol fer càrrec dels deutes de les famílies vulnerables, només el 2016 va obtenir 4.970 milions d’euros de beneficis i en va invertir 357 milions en publicitat. Aquest és el compromís de GNF per acabar amb la pobresa energètica: CAP!
L’empresa va anunciar que invertia 4,5 milions d’euros en la seva campanya de rentada d’imatge titulada “Plan de Vulnerabilidad Energética”, però la realitat és que hi ha milers de clients vulnerables que acumulen deutes amb la companyia. Des de l’APE vam presentar una sol·licitud de condonació del deute d’una desena de famílies al mes de juliol que es troben en situació de vulnerabilitat i no poden fer front al pagament de les factures de llum i gas que tenen amb la companyia. Aquesta ni tan sols ha respost la nostra sol·licitud. GNF porta mesos apareixent a tots els mitjans explicant tot el que estan disposats a fer per ajudar les persones vulnerables però, a la pràctica, en lloc de buscar solucions per aquestes famílies, l’únic que busca és cobrar les factures impagades, i el nou bo social aprovat pel PP li facilita la feina. A l’APE tenim constància que el passat 28 de juliol la companyia va enviar una carta a diversos ajuntaments (entre ells el de Barcelona, Sabadell i Rubí, tot i que intuïm que ho han fet a molts més ajuntaments de Catalunya) alertant que segons el nou bo social les mesures de protecció previstes per als clients vulnerables severs només seran aplicables als clients les factures dels quals hagin estat abonades en un percentatge d’almenys el 50% per part de l’Administració. Això és una clara amenaça als municipis catalans perquè paguin el 50% de tota la gent identificada com a vulnerable perquè si no la companyia no continuarà amb la protecció que tenien fins ara, és a dir, els hi tallarien el subministrament. Quan en realitat els pagaments de tots els talls aturats amb la Llei 24/2015 s’han de concretar als convenis mencionats, i no a través del bo social.
Des de l’APE volem deixar molt clar, que tot i l’entrada en vigor del nou bo social, gràcies a la Llei 24/2015, els talls de subministrament a famílies vulnerables a Catalunya són il·legals. Per tant, no permetrem que ni GNF ni qualsevol altra companyia incompleixi la llei catalana, igual que seguirem vigilants que cap Administració els ho permeti.
No permetrem que hi hagi ni un cas més com el de la Rosa a Reus.
La Llei 24/2015 salva vides!
Menys campanyes de “fet i dit” i més complir la 24/2015