Dimecres, 26 Febrer

Davant de la convocatòria de vaga general, ens sumem a la resta de col·lectius que veuen amb preocupació el contingut de la sentència del Tribunal Suprem

Barcelona, 18 d’octubre de 2019

Davant la vaga general convocada en resposta a la sentència del Tribunal Suprem del passat dilluns, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), un moviment social compromès amb els drets econòmics i socials, però també civils i polítics de la ciutadania, fem pública la nostra posició al respecte i animem a tothom a participar de les diferents mobilitzacions que tinguin com a objectiu denunciar qualsevol possible limitació de drets fonamentals.

Tal com ja vam avançar el mateix dia per xarxes socials, la sentència feta pública a principis d’aquesta setmana no només és desproporcionada sinó que estableix un precedent terriblement perillós davant de futures accions de protesta. En la resolució, malgrat es reconeix que no han existit episodis de violència generalitzada o instrumental en els fets jutjats, el Tribunal entén que la desobediència civil no-violenta pot ser equiparable a un alçament quan prova de dificultar o impedir el compliment de resolucions judicials o lleis i, per tant, la considera susceptible de ser emmarcada dins del delicte de sedició (amb penes de presó d’entre 4 i 15 anys).

Aquesta criminalització de la protesta i específicament de la desobediència civil és una línia vermella que transcendeix qualsevol ideologia o identificació política. Per tant, malgrat que el nostre àmbit d’actuació pot semblar llunyà, estem profundament preocupades amb el que entenem un pas més en una deriva regressiva i limitadora de drets que va iniciar-se amb l’aprovació fa quatre anys de la llei mordassa i la reforma del Codi penal. La desobediència civil és i ha estat una pràctica transformadora i que compta amb un ampli consens social: des de les mobilitzacions contra la segregació racial a les lluites veïnals per accedir a l’aigua potable o el transport.

L’APE portem més de cinc anys defensant els drets fonamentals de la ciutadana en matèria d’accés als subministraments bàsics, especialment els de les famílies en situació de vulnerabilitat. Al llarg d’aquest temps, hem utilitzat diferents vies per defensar aquests drets. Principalment, hem confiat en l’ajuda mútua, la solidaritat i l’empoderament ciutadà com a eines que porten, no només a exigir, sinó a exercir aquests drets d’una forma directa.

A pesar d’aquest empoderament, constatem que ens trobem en una societat i en un sistema terriblement desiguals i que malgrat tots els esforços, en algunes ocasions les accions de desobediència civil són l’única via per aconseguir transformar la realitat que ens envolta i salvaguardar els drets bàsics de les nostres conciutadanes. Les grans corporacions de l’oligopoli compten amb recursos infinitament superiors als nostres, ja sigui pel que fa a la publicitat en grans mitjans o la influència que poden exercir en la classe política o en aquests mateixos mitjans de comunicació i en l’opinió pública. D’aquesta forma, la desobediència civil és precisament el mecanisme més efectiu per intentar equilibrar aquesta disparitat de poder. La criminalització d’aquest tipus d’accions pretén desmobilitzar la ciutadania i generar por, i té com a principal efecte que aquestes desigualtats siguin encara més evidents.

Per tot això, tal i com han fet altres col·lectius i entitats, ens sumem en la denúncia del que entenem una greu vulneració de drets fonamentals, com són els de manifestació i llibertat d’expressió, i rebutgem qualsevol iniciativa que tingui com a fi criminalitzar la protesta pacífica i no-violenta.  L’APE sempre ens situarem al costat de la ciutadania quan aquests drets estiguin en perill.

NI SET, NI FRED NI FOSCOR!

Youtube

Loading Player...

Agenda

Febrer 2020
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29