Dilluns, 24 Juny

La PL presentada pel PSOE deixa fora confrontar l’Oligopoli i no assegura la protecció a les famílies

Dijous, 21 de setembre de 2017. En el Ple del Congrés dels Diputats del passat dimarts el PSOE ha presentat una proposició de llei per crear un bo social per al gas. Una mesura que era urgent fa temps, tenint en compte que més d’un 11% de la població espanyola pateix pobresa energètica i que, a més, no existeix cap tipus de protecció contra els talls de gas a l’Estat espanyol. 

Tot i que la iniciativa és necessària, si la intenció és que el “bo social del gas” sigui efectiu, s’haurien de modificar moltes de les mesures que el PSOE planteja en aquesta proposició.

En primer lloc, la protecció contra els talls de gas de famílies vulnerables que es recull en la proposta del PSOE és del tot insuficient. Es preveu la protecció contra el tall només per als consumidors en situació de vulnerabilitat severa, definició que es deixa a un posterior reglament, retardant així la seva aplicació. Per a la resta de consumidors vulnerables només recull ampliar el termini per a la interrupció del subministrament de 2 a 4 mesos. Però la pràctica ens ha demostrat que els ajornaments no són una solució. Aquests només generen l’acumulació dels deutes i la dilatació de l’angoixa de les famílies, que al cap de 4 mesos poden, molt probablement, trobar-se en la mateixa situació de vulnerabilitat. A més, s’introdueix la proposta d’incloure l’anomenada “treva hivernal” de novembre a març, però no estableix cap mecanisme per alliberar del deute a les famílies. De fet, aquesta mesura es va aplicar a Catalunya durant 2014 i va ser un fracàs. No van arribar a 900 les famílies que es van acollir a ella, entre altres motius perquè el deute de les famílies augmentava i un cop acabava la treva tornaven a trobar-se sense poder pagar les seves factures mensuals, i encara menys el deute que se’ls havia acumulat durant aquest període.

Tenint en compte l’anterior, la protecció contra els talls de subministrament no pot ser altra que el principi de precaució. És imprescindible incorporar, no només l’obligació de les comercialitzadores d’informar a les Comunitats Autònomes sobre qui no està pagant les factures, sinó condicionar la suspensió del subministrament a conèixer la situació de vulnerabilitat de la família. Aquest és el principi de precaució que s’està aplicant a Catalunya amb la Llei 24/2015, i que ja ha aconseguit aturar més de 40.000 talls de subministrament. No té sentit que una mesura que funciona no s’estengui a la resta de l’Estat.

D’altra banda, pel que fa al finançament del bo social del gas, la proposta del PSOE planteja el mateix mecanisme que la reforma del bo social elèctric, és a dir, compartir el cost entre la comercialitzadora de gas i l’Administració Pública. A més de no definir els percentatges ni a quant ascendeixen els descomptes (de nou, a definir en un reglament). Com ja hem expressat en reiterades ocasions des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), els qui han d’assumir el cost del bo social haurien de ser les pròpies empreses amb els beneficis que generen fent negoci amb un servei bàsic, i en cap cas l’Administració Pública. 

Finalment, el fet de deixar la definició de consumidor vulnerable a un reglament posterior copia el model que s’està utilitzant en la reforma del bo social elèctric. Aquest també havia de concretar-se en un reglament però 10 mesos després que s’hagi aprovat el RDL no se sap en quin estat està la seva aprovació. A les portes de l’hivern i tenint en compte les situacions d’urgència que provoca estar amenaçat per un tall de gas, s’hauria d’agilitzar la creació d’aquest bo i, per tant, definir ja en aquesta llei el concepte de consumidor vulnerable i els seus requisits. En aquest sentit, aquesta definició hauria de ser el més àmplia possible per assegurar que no deixem a cap persona o família fora de la seva protecció, i per això proposem prendre com a referència els barems de renda establerts a la Llei 24/2015 que, com ja s’ha dit, està aconseguint parar milers de talls a Catalunya. 

La necessitat d’un bo social del gas és clara i és una mesura que s’hauria d’haver implementat fa temps. Davant l’oportunitat de legislar aquest bo social perquè respongui a les necessitats de les famílies que estan patint pobresa energètica a l’Estat espanyol, és necessària la valentia de la classe política. Perquè la mesura arribi a una protecció de màxims i ens acostem a mig termini a la garantia universal als serveis bàsics -que recull el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals- cal confrontar a les grans empreses subministradores, no passar la pilota a altres administracions i no ajornar la concreció de les proteccions o la seva posada en marxa. Per aquest motiu, creiem imprescindible fer els canvis que proposem a la proposta de llei, per a garantir que el bo social del gas atengui per fi als milions de famílies que no poden mantenir les seves cases a una temperatura adequada, o que ni tan sols encenen la calefacció a l’hivern per por de la factura que els espera. 

Des de la Aliança contra la Pobresa Energétca (APE) ho tenim clar, la proposta de Llei serà útil si finalment protegeix a les llars que pateixen pobresa energètica per poder garantir que aquestes famílies accedeixin a un dret bàsic com l’energia.

 

Totes vam emmudir arran del terrible atac terrorista que dijous passat vam patir a les Rambles de Barcelona i Cambrils, un violent atac que va deixar 15 morts.

Volem expressar la nostra repulsa i condemna a aquests actes de violència i als que fomenten l’odi arreu del món.
Volem expressar el nostre condol a les víctimes i als seus familiars i amics. Fer-los arribar tota la nostra estima i solidaritat, que fem extensible a totes les víctimes arreu del món que pateixen aquest tipus d’atac.

Nosaltres seguirem endavant, sense por i sense deixar que aquesta barbàrie ens canviï. Seguirem treballant cada dia, com tantíssimes altres entitats, per seguir defensant els DDHHseguir defensat la justícia social i per donar sentit a termes com el suport mutu o la solidaritat, més enllà de procedències, religions o cultures.

No deixarem que cap tipus de violència, serveixi d’excusa per fomentar l’odi, el feixisme, el racisme o la islamofòbia. Tot el contrari, seguirem reforçant el nostre compromís, lluitant cada dia per una societat més justa.

Per això, ens sumem i ens sumarem a accions i comunicats com el de Lafede o moltes altres entitats socials que continuarem treballant per una justícia global.

Volem mostrar el nostre condol a les famílies i el rebuig als atemptats terroristes. Ho fem amb el comunicat oficial escrit per l’Ajuntament de Barcelona, en nom de totes.

Aquest dijous s’ha perpetrat a Catalunya un seguit d’atemptats terroristes que ha provocat desenes de víctimes. A la Rambla de Barcelona, gent de moltes nacionalitats i de totes les edats, persones i famílies que passejaven i gaudien de la nostra ciutat, han resultat ferides i mortes.

Aquestes famílies podrien ser les de cada barceloní i barcelonina. En realitat, són les nostres famílies.

Davant aquests cops d’odi que han sacsejat la ciutat, el Plenari del Consell Municipal, com a òrgan de representació de la ciutadania de Barcelona, acorda
1. Expressar el seu més sentit condol a totes les víctimes, així com als seus familiars i amics. Barcelona i la seva ciutadania estan al seu costat, i els donen tot l’escalf i suport.

2. Condemnar amb tota la seva energia aquests atacs brutals. Un més d’una llarga sèrie d’atemptats bàrbars que, de Bagdad a Orlando i Mogadiscio, passant per Madrid, Paris, Niça, Londres, Brussel·les, Berlin o Manchester, volen imposar el terror, la por i l’odi.

3. Agrair els treballadors dels serveis públics, i en especial els cossos i forces de seguretat i d’emergències, per la seva ràpida i coordinada resposta, així com la cura que estan tenint de les víctimes i dels seus familiars. La ciutat vol reconèixer la solidaritat d’entitats, empreses i ciutadania que, de forma proactiva i immediata, s’han posat al servei de la comunitat en aquest moment tan dur.

4. Constatar que ens sentim acompanyats. Des del primer moment, hem rebut mostres d’estima i suport d’arreu. Ciutats i gent de tot el món que en les darreres hores ens han fet arribar els seus missatges de solidaritat

5. Finalment, llençar als responsables d’aquests atacs un missatge clar i inequívoc: no ens doblegaran. Aquests atemptats covards no canviaran els valors d’una ciutat valenta. No permetrem que l’odi ni el racisme arrelin entre nosaltres. Barcelona seguirà sent una ciutat de pau, democràtica, orgullosa de la seva diversitat i convivència.

La por no prevaldrà. Tornarem a voltar per la Rambla, i ho farem amb llibertat i amb amor per la nostra ciutat i per la vida.

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat el Saló de Cent com a espai de condol obert per tal que la ciutadania pugui mostrar el suport de la ciutat a les víctimes, els familiars i amics dels atemptats perpetrats ahir a Barcelona i Cambrils i expressar el seu rebuig als atacs terroristes.

L’espai estarà obert dissabte i diumenge, de les 10:00 hores del matí fins a les 20:00 hores, mentre duri el dol oficial decretat. La ciutadania podrà deixar el seu missatge en un llibre de condol, obert de manera excepcional després dels atacs que han generat una onada de solidaritat amb els afectats i de condemna unànime de la violència.

Presentem un nou document útil per condonar els deutes d’aigua, llum i gas

Avui, 26 de juliol, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) presenta un nou document útil per exigir a les empreses subministradores d’aigua, llum i gas la condonació del deute acumulat a famílies vulnerables que per causes sobrevingudes no han pogut continuar pagant les seves factures (d’aigua, llum i gas).

A Catalunya, gràcies a la Llei 24/2015, les famílies estan protegides contra els talls de subministrament. Tot i que avui en dia encara es continuen produint talls il·legals per incompliment de la llei per part de les companyies subministradores,en els dos anysque porta en vigor la llei s’han aconseguit aturar més de 30.000 talls de subministrament. En la situació actual, però, malgrat que aquestes famílies estan protegides contra els talls, el seu deute amb les companyies es va acumulant. La llei exigeix que l’Administració signi convenis amb les empreses d’aigua, llum i gas perquè siguin aquestes les que assumeixin el deute de les famílies, però fins al moment només s’han signat uns convenis molt genèrics amb les empreses d’aigua. Aquests s’han limitat a incloure les ajudes que ja donaven les companyies i que eren del tot insuficients, i encara no s’ha signat cap conveni pel que fa a les empreses de llum i de gasEl resultat d’això és que moltíssimes famílies veuen que cada dia augmenta el seu deute amb les companyies subministradores així com la seva angoixa per no poder pagar-lo.

Com que les empreses subministradores es neguen a signar convenis on han d’assumir els deutes, sumat a la manca de valentia per part de la Generalitat per exigir la seva signatura, molts ajuntaments estan dedicant partides ingents dels seus pressupostos per pagar factures. Per altra banda, cada any la Generalitat ha anat posant diners per pagar factures o transferint recursos als ajuntaments perquè aquests les gestionessin. Al pressupost del 2017 la Generalitat va preveure 10 milions d’euros per pagar factures de subministraments bàsics. Des de l’APE tenim clar que aquesta no és la solució, ja que transferir fons públics per pagar algunes factures no és més que continuar alimentant els beneficis d’aquestes empreses multimilionàries i, lluny de donar una solució a les famílies, s’apropa més a donar solució d’impagaments a les empreses subministradores.

Són sobradament coneguts els beneficis que acumulen aquestes empreses, només hem de mirar les xifres de l’any passat on Iberdrola, Endesa i Gas Natural Fenosa, van obtenir un benefici conjunt de 5.463 milions d’euros en 2016Des de l’APE tenim molt clar que mentre el sistema continuï essent controlat per aquestes poques empreses que fan negoci amb la gestió de drets fonamentals, com són l’aigua i l’energia, han de ser elles les que assumeixin el deute de les famílies amb els seus beneficis multimilionaris.

La lògica del pagament de factures per part de l’Administració actua a posteriori, quan el deute ja s’ha generat, però des d’un enfocament de drets s’hauria de plantejar com garantir que malgrat que les famílies no puguin pagar tinguin els mateixos drets que la resta. Una bona eina seria l’existència d’una tarifa social en funció dels ingressos de les famílies assumida amb els beneficis d’aquestes empreses. Malauradament en lloc de tarifes socials, en el millor dels casos, el que tenim són descomptes en les factures com el bo social elèctric, o l’anomenada tarifa social d’Agbar que no és una veritable tarifa social sinó uns descomptes entre el 25 i el 50% sobre alguns conceptes concrets, i amb requisits bastant restrictius. En el cas del gas, no existeix cap tipus de descompte ni ajuda assumida per l’empresa subministradora.

Les famílies, per tant, es troben amb deutes inassumibles amb els pocs ingressos que tenen i que en molts casos s’han trobat amb situacions d’haver d’escollir entre pagar el menjar o les factures dels subministraments bàsics. A més, companyies com Endesa o Gas Natural venen els deutes de les famílies a empreses de recobrament que assetgen sistemàticament a les famílies amenaçant-les i terroritzant-les amb portar-les a judici si no paguen el deute pendent.

Davant la indefensió en què es troben les famílies i l’angoixa i el patiment al qual les empreses subministradores les aboquen, l’APE diem prou als deutes de les famílies i als abusos d’aquestes companyies. No podem oblidar que aquests deutes han estat contrets mentre es donaven situacions de vulnerabilitat, la majoria de les quals malauradament es mantenen el dia d’avui. Per això, avui hem presentat a quatre companyies subministradores: Endesa, Gas Natural, Iberdrola i Agbar un document per demanar la condonació del deute d’aquestes famílies i donar-los així una segona oportunitat.

Avui hem demanat de la condonació del deute d’una desena de persones i famílies, la majoria d’elles amb menors, que acumulaven deutes amb aquestes companyies d’entre 200 i 2.100 euros. Famílies com la de l’Estefania, que viu amb les seves dues filles menors i el seu pare, que necessita una màquina d’oxigen que ha d’estar connectada 24 h. Amb uns ingressos de 650 euros que cobra el pare i 220 euros d’ajuda familiar no els arriba per pagar el lloguer i les factures dels seus subministraments bàsics. Deuen entre aigua i llum 800 euros a les companyies.

La Cristina viu amb les seves dues filles de 14 anys i la petita de 3 anys, amb uns ingressos de 645 euros deu a Endesa 1.179 euros i a Agbar 980 euros.

Com la Cristina i l’Estefania hi ha moltíssimes famílies més que pateixen el pes de no poder fer front a les factures dels seus subministraments bàsics. No podem permetre que mentre hi hagi companyies que s’estiguin enriquint amb la gestió de drets fonamentals tinguem famílies angoixades i assetjades per no poder fer front al pagament de les factures dels seus serveis bàsics. L’accés a l’aigua i a l’energia és un dret, i com a tal no podem permetre que estigui supeditat al poder adquisitiu de les famílies ni a l’afany de lucre de les companyies. Com no podem permetre tampoc que els deutes contrets en situació de vulnerabilitat persegueixin a les famílies durant anys.

Podeu descarregar el document en l’apartat documents útils d’aquesta web

Pàgina 1 de 62

Youtube

Loading Player...

Agenda

Juny 2019
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30