Dilluns, 20 Gener
Al llarg de l'any 2019, ESF ha desenvolupat el projecte "Pobresa energètica zero: apoderament des dels barris", conjuntament amb nosaltres l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB). Situat en el marc dels Projectes pel Clima (Barcelona +Sostenible), la tasca ha consistit en dur als barris de la ciutat de Barcelona el discurs de drets energètics mitjanant tallers i compartir amb tres col·lectius diferents quin és el nostre model energètic, què és la pobresa energètica i quina són les seves causes i conseqüències. Per al projecte, en coordinació amb l'equip dels Punts d'Assessorament Energètic (PAE), es van triar dos barris per fer la prova pilot: Sant Antoni i Horta. Pel que fa als col·lectius, es va voler arribar a tècnics i voluntaris d'entitats del tercer sector, professorat de centres docents i tècnics d'espais joves i, finalment, gent gran.
 
Els tallers van ser tot un èxit i es va aprofitar l'última part dels mateixos per reflexionar sobre què podien fer des de les seves entitats i col·lectius per contribuir en l'apoderament de la ciutadania en matèria energètica. De tot plegat, n'hem tret una guia didàctica que hauria de servir perquè el projecte s'estengui per tots els barris de la ciutat i qualsevol entitat o col·lectiu amb inquietuds pugui replicar els tallers al seu entorn. El document, de lliure accés, explica fase a fase com preparar les trobades, dona consells de com afrontar cada part del taller i resumeix què hem pogut extreure de la prova pilot realitzada. Esperem que això tot just sigui una llavor que ajudi a fer arribar a tothom quins són els nostres drets i treballem per assolir un model energètic més just i sostenible.
 
 

Les famílies no poden arrossegar més el seu deute i alcen la veu: #EndesaFirmaJA

Barcelona, 23 de desembre 2019

Avui l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i desenes de famílies afectades per la pobresa energètica ens plantem davant les oficines comercials d’Endesa, amb la legitimitat de la proposta de conveni que la Generalitat va presentar dimecres passat, després de mesos de reunions de treball en les quals hem participat. A les portes del Nadal, veiem la necessitat de visibilitzar que han passat ja quatre anys i mig sense comptar amb aquests convenis, que han de permetre eixugar el deute de les famílies en situació de vulnerabilitat.

L’acció de denúncia vol assenyalar l’empresa i els seus abusos i fer sentir el crit unànime del carrer perquè l’empresa signi, el més aviat possible i d’una vegada per totes, els convenis que preveu la Llei 24/2015. Endesa va mostrar la seva veritable cara el passat mes d’agost, una cara que les persones afectades ja fa temps que pateixen. En comptes d’una negociació en igualtat de condicions amb l’Administració, la companyia va assentar les bases d’un clima centrat en l’amenaça de tall i la reclamació d’un deute que ha anat creixent precisament per deixadesa de la pròpia empresa. Alhora, Endesa ha continuat assetjant moltes persones mitjançant empreses de recobrament, i fins i tot ha començat a portar als tribunals a persones per cobrar el deute acumulat.

Per aquest motiu, i després de gairebé sis anys de lluita, des de l’APE celebrem el moment de consens social que vivim i entenem la importància que la proposta de conveni s’hagi fet pública, i ho fem a través de l’acció d’avui davant Endesa, per recordar-li que l’opinió pública desaprova els abusos de l’empresa. Davant això, i mentre transformem el model energètic privatitzat en què vivim, exigim a l’empresa que decideixi si està a l’altura de la responsabilitat de gestionar un servei essencial per a la vida de les persones o si respon només a la seva junta d’accionistes i a la maximització de beneficis. 

Des de la ciutadania organitzada avui alcem la veu en les oficines d’Endesa i diem PROU:

#EndesaFirmaJA perquè les famílies no poden esperar més. La demora deliberada per part de l’empresa en el procés de signar els convenis, ha fet que milers de famílies acumulin un deute inflat artificialment amb unes condicions contractuals no adients a la seva situació.

#EndesaFirmaJA perquè l’endeutament perpetua l’angoixa de les famílies i afecta negativament la seva salut. La condonació del deute acumulat i la cobertura periòdica dels deutes que puguin acumular-se en un futur significa començar de nou i poder tenir una segona oportunitat.

#EndesaFirmaJA perquè no només és una proposta legítima sinó que a més és realista. Assumir el deute acumulat representa menys d’un 0,4% dels seus beneficis.

#EndesaFirmaJA perquè les administracions de tot el territori i la ciutadania mobilitzada han marcat ja les línies vermelles. 

Davant el xantatge i les vulneracions de drets: mobilització i control social.

Ni set, ni fred, ni foscor!

Gairebé quatre mesos després de l'amenaça d'Endesa, s’anuncia el document que el Govern haurà de defensar davant la companyia

Dimecres, 18 de desembre de 2019

Avui, després de gairebé quatre mesos de treball, que han comptat amb la participació activa de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), s’ha fet pública la proposta definitiva de conveni que la Generalitat plantejarà a Endesa. La presentació ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i ha comptat amb la intervenció del President Quim Torra. Entre les mesures principals, destaquen la demanda que sigui la companyia qui assumeixi la totalitat del deute acumulat per les famílies protegides de tall per la Llei 24/2015, així com que sigui la pròpia Endesa qui assumeixi el 60% dels possibles futurs impagaments.

En primer lloc, des de l’APE celebrem que en la proposta final s’hagi inclòs el 100% de la condonació per part d’Endesa, donat que era una de les nostres principals demandes. I fruit de la pressió feta, s’ha aconseguit el consens entre totes les administracions per incloure-ho a la proposta. Per culpa de la negativa de l’empresa a signar els convenis en el seu moment, milers de famílies han acumulat un deute milionari, inflat artificialment amb unes condicions contractuals no adients a la seva situació, que la companyia ha d’assumir sí o sí. Aquesta voluntat ha estat defensada per desenes d’ajuntaments de tot el territori, que a partir de la iniciativa de l’APE, han aprovat mocions als seus plens exigint que fos la companyia qui fes front a aquests impagaments sense posar un euro públic.

En segon lloc, el conveni estableix un repartiment del 60-40 entre Endesa i Administracions per a les factures que les famílies en situació de vulnerabilitat no puguin pagar en el futur. Malgrat que l'esperit de la llei era que fossin les companyies les que assumissin el cost de la pobresa energètica a Catalunya en la seva totalitat. A la proposta de conveni de 2017 ja es va plantejar un repartiment del 50-50 amb el que no estàvem d'acord. Ara, dos anys després, hem aconseguit que les administracions es posin d'acord en reclamar a Endesa que assumeixi un percentatge superior al de les institucions públiques. Tot i això, volem deixar clar que, mentre el model energètic estigui controlat per grans empreses com Endesa, que fan negoci amb drets bàsics, seguirem lluitant perquè les grans companyies assumeixin la totalitat d'aquests impagaments, ja que són elles les principals responsables.

En tercer lloc, el text acordat afegeix alguns deures tant per a Endesa com per a la Generalitat. Per a la companyia, se l’obliga, entre d’altres, a optimitzar els contractes de les famílies protegides per la Llei 24/2015 per tal que les factures siguin més reduïdes, i a millorar el canal de comunicació amb l’Administració en cas d’impagament, a fi d’evitar algunes males praxis produïdes per part de les empreses envers els Serveis Socials municipals. També es demana a les companyies bonificar el 100% de les altes de famílies en situació de risc d’exclusió residencial, així com se cessin les pràctiques d’assetjament per reclamar deutes, entre altres obligacions. Moltes de les millores tècniques proposades per l’APE les hem recollit precisament d’un diàleg fluid amb el personal tècnic dels municipis catalans. Per altra banda, la Generalitat haurà de crear un model únic per facilitar la comunicació entre les empreses i els municipis, així com donar suport als ens locals en el desplegament de la legislació vigent.

Tant l’APE, com les milers de famílies de tot el territori que tenen factures impagades el dia d’avui, portem esperant la signatura dels convenis més de quatre anys. Malgrat que no compartim que l’Administració pública assumeixi part dels possibles impagaments futurs, per molt que sigui en un percentatge inferior al de l’empresa, necessitem que la situació es desbloquegi definitivament i aquestes famílies puguin començar de zero i comptin amb tota la protecció possible. Recordem d’aquesta forma que malgrat que hi ha hagut contactes entre Endesa i la Generalitat des d’abans d’estiu, tal com han reconegut les dues parts, la companyia ha continuat assetjant moltes persones mitjançant empreses de recobrament i fins i tot ha començat a portar als tribunals a persones per cobrar el deute acumulat.

Per tant, volem que aquest escenari d’incertesa acabi d’una vegada i aquestes situacions no es tornin a repetir mai més. El passat mes de juliol, després d’una reunió de la Comissió ILP-Habitatge - Llei 24/2015 amb el President Torra, el propi Govern es va comprometre a signar els convenis abans d’acabar l’any. Sabem perfectament que el text que avui s’anuncia és només una proposta, però depèn de la Generalitat defensar fermament el document perquè sigui aquest el conveni que s’acabi signant definitivament entre Endesa i l’Administració catalana. Mentrestant, l’APE seguirem al carrer fent pressió per assegurar-nos que així sigui. 

 

NI SET, NI FRED NI FOSCOR!

La companyia les havia denunciat per una acció a les seves oficines on es demanava la condonació del deute de famílies vulnerables.

Les tres activistes del col·lectiu, inclosa la seva portaveu, han estat finalment absoltes dels delictes pels quals Aigües de Barcelona (Agbar) les va denunciar. Després de més d’un any de lluita, el magistrat del Jutjat d’Instrucció núm. 30 de Barcelona ha decidit posar fi al procediment per prescripció dels delictes atribuïts, donat que el cas portava paralitzat des del març de 2018 per culpa d’un procés de mediació sense resultats.

Cal recordar en aquest sentit que la denúncia d’Agbar té el seu origen el febrer de 2018, quan l’APE va realitzar una acció de denúncia durant més de vuit hores a les oficines comercials de la companyia a Barcelona. En la mateixa s’exigia que Aigües de Barcelona condonés el deute que les famílies en situació de vulnerabilitat havien acumulat abans de la posada en marxa del Fons de Solidaritat, el mecanisme de descomptes en les factures per a aquests col·lectius. Fem palès, per exemple, que algunes famílies tenien un deute pendent que rondava els 1.000 euros i seguien rebent de forma periòdica cartes als seus domicilis amb el recordatori de l’impagament.

El mateix dia de l’acció, els responsables de la companyia van assegurar que el que s’estava reclamant era impossible de dur a terme; però al cap de dues setmanes, milers de famílies vulnerables de Barcelona i rodalies van rebre una carta on se’ls informava que el seu deute relatiu a la part de consum (l’apartat més important) havia estat condonat per Aigües de Barcelona, demostrant un cop més que les accions de desobediència civil són sovint palanca de canvi davant dels interessos de les grans multinacionals.

No obstant això, Agbar va decidir denunciar tres de les activistes que van participar en l’acció que acabem d’explicar i es va marcar el 16 de maig de 2018 com a data de celebració del judici. És en aquest moment quan l’APE va decidir endegar una campanya de denúncia contra la repressió d’Agbar envers la ciutadania organitzada (#EncausadesPerAgbar), que va comptar amb l’adhesió de més d’un centenar d’entitats i col·lectius d’arreu del planeta i va culminar en una roda de premsa multitudinària davant les mateixes oficines que s’havien ocupat pacíficament el mes de febrer. 

Davant d’aquest escenari, Agbar va fer marxa enrere i va proposar un procés de mediació, fet que va fer suspendre el procediment judicial de forma temporal. La mediació, dirigida per la Degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, va comptar amb diverses reunions que van mostrar les posicions totalment oposades de les dues parts, i davant la impossibilitat d’arribar a un acord, les responsables d’Aigües de Barcelona van optar per deixar morir el cas i no sol·licitar al Jutjat la reactivació del procediment.

Per tant, un any i mig més tard, podem dir que l’acció del febrer de 2018 ha acabat de la millor manera possible: amb la condonació del deute de milers de famílies vulnerables i amb l’absolució de les activistes encausades. Som conscients que aquest triomf no hagués estat possible sense el suport del més d’un centenar d’entitats que abans hem comentat. Per això, volem agrair la col·laboració de centenars d’organitzacions que ens van donar suport en el seu moment, aquesta victòria és de totes. Des del carrer, li hem demostrat un cop més a Agbar que seguirem defensant els drets de la ciutadania sense por a la seva repressió. Per altra banda, tenim clar que aquesta situació no l’haguéssim viscut si la gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana fos pública i democràtica i per això continuarem treballant per aconseguir la municipalització del servei. 

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!

Pàgina 1 de 81

Youtube

Loading Player...

Agenda

Gener 2020
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31