Dimarts, 15 Octubre

Davant la negociació dels convenis, aquesta pràctica immoral pot ser llegida com una tàctica més de pressió envers la Generalitat i la resta d’administracions

Barcelona, 10 d’octubre 2019

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) denunciem que Endesa ha començat a portar a judici a famílies en situació de vulnerabilitat per tal de reclamar-los el seu deute acumulat, malgrat ser coneixedors de la seva condició. Davant d’aquest nou escenari, ens preocupa que no es tracti d’un cas aïllat sinó que estem davant d’una nova estratègia per part de la multinacional. 

El que queda clar és que aquest fet resulta especialment greu, tenint en compte que actualment s’estan produint les negociacions entre l’empresa i la Generalitat per posar fi a aquest deute i deslliurar moltes famílies de l’angoixa que els genera tenir factures impagades. Per això, no podem descartar que sigui una tàctica de pressió més, de cara a l’Administració per aconseguir els seus objectius.

El cas concret que ens ha arribat a l’APE durant aquestes últimes setmanes és el cas de la Dolors, una veïna de Lleida, de 51 anys, que viu amb la seva filla. La Dolors compta amb el corresponent informe de vulnerabilitat des de 2015, i que ha patit nombrosos problemes amb el seu habitatge. En aquest sentit, la Dolors ve d’una execució hipotecària, de la qual va poder evitar el desnonament gràcies a la formalització d’un lloguer social.

Les dificultats econòmiques van provocar que comencés a tenir problemes pel pagament de les factures dels subministraments des del 2015, moment en el qual es va adreçar als Serveis Socials perquè li puguessin tramitar l’informe de risc d’exclusió residencial, establert a la Llei 24/2015, i evitar així el tall. No obstant això, des de llavors ha acumulat un deute que ronda els 5.000 euros, una quantitat totalment inassumible per a ella.

Des de fa temps, la Dolors ha rebut cartes i correus electrònics per part d’Endesa recordant-li el deute pendent i amenaçant-la de tall, l’última de les quals l’ha recollit a la seva bústia aquesta mateixa setmana. No contenta amb aquest assetjament, l’empresa ha decidit demandar-la per la via civil per reclamar-li el total de les factures impagades. Ho ha fet a través d’una demanda de judici monitori, un procediment més ràpid i que en alguns casos no permet la sol·licitud d’un advocat d’ofici i l’assistència jurídica gratuïta. En el cas de la Dolors, en tractar-se d’una reclamació de més de 2.000 euros, sí que necessita la intervenció d’advocat i procurador, i el dia d’avui es troba a l’espera de resposta de la seva sol·licitud d’advocat d’ofici. Un cop li adjudiquin un, tindrà 20 dies per oposar-se a la demanda.

Com hem denunciat abans, el cas de la Dolors pot marcar un abans i un després en les pràctiques abusives d’Endesa envers les famílies vulnerables. És intolerable fer passar a aquestes famílies per un procediment judicial quan l’empresa coneix perfectament la seva situació econòmica i el que suposa per a elles haver d’anar a judici. 

Un cop més, Endesa demostra el seu nul compromís en la lluita contra la pobresa energètica i busca portar al límit les famílies que la pateixen, per tal d’augmentar els seus descomunals beneficis econòmics a costa de la salut i l’estabilitat de les pròpies famílies. Davant l’actual context de negociacions per la firma dels convenis, caldrà esperar si aquest és un cas aïllat o una veritable estratègia de pressió per part de la companyia.

L’APE seguirem atentes a com es desenvolupa aquest cas i oferirem el nostre suport per què la Dolors es pugui oposar al procediment judicial i destapar així la vergonyosa actuació d’Endesa. Alhora, continuarem denunciant aquest tipus de pràctiques per part d’Endesa o qualsevol altra empresa subministradora. 

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!

El ple municipal ha aprovat una declaració institucional que rebutja el xantatge de la companyia i referma el compromís de la ciutat amb la Llei 24/2015

Barcelona, 30 de setembre de 2019

Vídeo amb les declaracions aquí.

Avui la ciutat de Barcelona ha deixat clara la seva posició envers l’amenaça d’Endesa de tallar el subministrament de llum a milers de famílies en situació de vulnerabilitat a partir de l’1 d’octubre si l’administració local no assumia el 50% de les factures impagades. Aquest posicionament, coincidint amb l’últim dia de marge donat per la companyia, s’ha escenificat, primer, en una roda de premsa, liderada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i en la qual han participat els caps de llista dels principals grups municipals; per a posteriorment fer pública al Plenari del Consell Municipal una declaració institucional en què la majoria de partits amb representació al consistori han tancat files al voltant de la Llei 24/2015 i han exigit la condonació total del deute acumulat per part d’Endesa i la resta de companyies subministradores.

La roda de premsa, celebrada al migdia, ha comptat, tal i com hem avançat, amb la participació de la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, així com d’Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BeC), Jaume Collboni (PSC) i Elsa Artadi (JxCat). En la mateixa, s’ha demostrat el compromís dels diferents grups municipals amb les principals demandes de l’APE, centrades principalment en el rebuig al xantatge d’Endesa i a qualsevol possible tall a llars vulnerables a partir d’octubre, així com a l’exigència que sigui la companyia qui assumeixi el 100% del deute acumulat. Aquesta última demanda, una reivindicació històrica de l’APE des que va entrar en vigor la llei, resulta clau de cara a la negociació dels futurs convenis.

Després de la roda de premsa, s’ha fet pública al Plenari municipal una declaració institucional firmada pels grups d’ERC, Barcelona en Comú, PSC, Junts per Catalunya i PP en la mateixa línia. El text acordat mostra una defensa clara de la norma catalana davant dels atacs d’Endesa i reclama que sigui la pròpia companyia qui condoni el deute acumulat. En el cas de la ciutat comtal, la companyia reclamava un suposat deute de 3 milions d’euros, corresponents a prop de 3.790 famílies en situació de vulnerabilitat.

Cal recordar que Barcelona se suma així a desenes de municipis de tot el territori que han aprovat mocions amb aquest mateix reclam i que han rebut el suport de partits polítics de tots colors. Aquesta última setmana, per exemple, els plens de Badalona, Manresa, Lleida I Reus s’han afegit a aquesta onada imparable des del món municipal que exigeix a Endesa que assumeixi la seva responsabilitat envers el deute acumulat després de negar-se durant quatre anys a firmar els convenis que la llei exigia.

Amb el compromís per part de la Generalitat de Catalunya que aquests convenis es firmarien abans d’acabar l’any, el món municipal va deixant més que clara la seva posició en defensa de la condonació total del deute per part de les elèctriques i reafirmant el que des de l’APE portem anys reivindicant: que siguin les mateixes companyies, que fan negoci amb un bé bàsic i n’obtenen beneficis multimilionaris, qui assumeixin les conseqüències de la pobresa energètica, un fenomen fruit d’un model energètic injust i insolidari.

En paral·lel al front institucional, l’APE hem realitzat també aquest matí una acció reivindicativa a les oficines comercials d’Endesa a Barcelona, en la qual li hem recordat a la companyia que a partir de l’1 d’octubre no tolerarem ni un tall il·legal a Catalunya. En aquest sentit, malgrat fonts de la companyia han filtrat als mitjans de comunicació que es flexibilitzaria la data de l’amenaça a l’espera de les negociacions dels convenis, no hi ha hagut cap tipus de confirmació oficial per part de la mateixa.

D’aquesta manera, l’APE i el conjunt del món municipal restarem ben atentes a partir de demà, 1 d’octubre, per denunciar qualsevol incompliment de la 24/2015 i lluitarem perquè si es produeix, es tramitin les corresponents sancions. Alhora, seguirem treballant perquè els convenis que es negociïn al llarg dels propers mesos incloguin la condonació total del deute acumulat per part d’Endesa i la resta de companyies subministradores. 

NI SET, NI FRED NI FOSCOR!

El Grup promotor de la Llei 24/2015 iniciem trobades amb els principals Ajuntaments de Catalunya per exigir una resposta unitària i contundent davant les amenaces d’Endesa.

Barcelona, 17 de setembre de 2019

Avui el Grup promotor de la Llei 24/2015 i l’Aliança contra la Pobresa Energètica ens hem reunit amb la regidora d'Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona,  Lucía Martín, per tal d’adreçar una resposta al burofax enviat per Endesa aquest mes d’agost on li reclamava al consistori un suposat deute d’uns 3 milions d’euros que correspondria prop de 3.790 famílies en situació de vulnerabilitat. En aquesta carta, Endesa amenaçava amb que si l’Ajuntament no pagava el 50% del deute mencionat començaria a tallar aquestes famílies vulnerables a partir de l’1 d’octubre.

Aquest burofax no l’ha rebut només Barcelona sino centenars d’ajuntaments de tota Catalunya, fet que ha provocat l’enuig de l’administració i la indignació i angoixa de les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. Així la primera setmana de setembre van tenir lloc diverses trobades convocades per diferents administracions on es va deixar molt clar que a Catalunya cap companyia pot tallar els subministraments bàsics a cap família en situació de vulnerabilitat gràcies a la Llei 24/2015. A la reunió convocada per l’Ajuntament de Terrassa i el Grup promotor de la Llei 24/2015 es va fer un pas més i una cinquantena de municipis, inclòs Barcelona, van acordar presentar una moció on es demana que sigui Endesa i la resta de companyies subministradores les que assumeixin la condonació de la totalitat del deute acumulat

A dia d’avui Endesa encara no s’ha retractat de les seves amenaces i la data de l’1 d’octubre cada cop és més a prop, amb la incertesa que això suposa per a les famílies. Per això l’APE, també avui a través d’aquesta reunió a Barcelona, reclamem una actuació i posicionament institucional urgent a favor de la condonació del deute per part d’Endesa. Per això hem demanat a la Regidora el suport del govern a la moció consensuada a Terrassa així com una resposta contundent en cas que es produís cap tall il·legal, amb les corresponents sancions si Endesa es salta la llei.  En la trobada també hem insistit en la importància de que tant la condonació del deute acumulat com el que es pugui generar en un futur ha de quedar concretat en els convenis que la Generalitat ha de negociar amb les companyies subministradores per tal de no deixar a cap família desprotegida. En els propers dies farem arribar les mateixes demandes a la resta de grups municipals per aconseguir el màxim suport a la moció. 

Amb Barcelona s’inicia un seguit de trobades impulsades pel Grup promotor de la Llei 24/2015 amb les 4 capitals de província i molts altres ajuntaments de Catalunya per tal que s’aprovi aquesta moció i a Endesa li quedi molt clar que no es destinarà més diner públic a continuar fent créixer els seus beneficis.

Des del Grup promotor de la Llei tenim molt clar que aquest deute és responsabilitat exclusiva d’Endesa que ha estat qui porta més de 4 anys eludint la signatura de convenis i deixant que aquest deute es vagi fent cada dia més gran, mentre fa negoci amb un dret bàsic per a la vida de les persones.   

Fes clic en aquest enllaç per veure les nostres declaracions.

Davant les amenaces de la companyia de tallar el subministrament a famílies vulnerables, les institucions catalanes fan front comú en la defensa de la Llei 24/2015

Aquest dijous, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) hem participat a Terrassa a la tercera i última de les reunions d’urgència convocades per les diferents administracions catalanes per donar resposta a les amenaces d’Endesa dirigides al món municipal. El missatge de les institucions, clar i contundent, inclou les nostres principals demandes: cap tall a famílies vulnerables a Catalunya i condonació íntegra del deute acumulat per part de la companyia.

A la trobada d’avui hi han participat desenes de representants d’ajuntaments de tot el territori, que a finals de juliol van rebre un burofax d’Endesa advertint que si els consistoris no feien front al 50% del deute acumulat de les famílies en situació de vulnerabilitat del municipi, iniciarien el procediment de tall a partir de l’1 d’octubre.

Aquesta amenaça, realitzada en ple període estival, va ser complementada per la mateixa empresa amb una nota de premsa el dia 1 d’agost, que pretenia fer un rentat d’imatge a la seva nefasta política envers la pobresa energètica. En el comunicat remès als mitjans de comunicació, Endesa proposava a l’Administració assumir el 50% del deute acumulat per les persones vulnerables, després de rebutjar aquesta opció a principis de 2017, mentre paral·lelament enviava als ajuntaments els burofaxos amenaçadors.

Davant d’aquesta situació d’alarma, les diferents administracions implicades van convocar una sèrie de reunions urgents, a les quals hem assistit i intervingut, per tal de fer-hi front. Així, el dilluns 2 de setembre, la Generalitat a través del seu Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va reunir representants de les quatre diputacions, les entitats municipalistes, l’AMB i el món social. A la trobada, es va acordar situar com a marc d’acció la defensa de la Llei 24/2015 i remarcar com a il·legal qualsevol tall de subministrament a famílies vulnerables a Catalunya. Alhora, es mostrava el total rebuig davant de l’actitud prepotent d’Endesa i s’exigia a la companyia que es retractés del contingut de la carta enviada.

Dos dies després, el dimecres 4, es produïa una reunió convocada per la Diputació de Barcelona, en la qual participaven representants dels municipis de la província. El missatge anava en la mateixa línia: rebuig a les intencions i les formes d’Endesa i front comú en defensa de la llei catalana, un text que deriva d’una iniciativa legislativa popular impulsada per la societat civil.

Finalment, aquest matí, com hem avançat abans, ha tingut lloc a Terrassa la reunió que tenia com a objectiu aglutinar el gruix del món municipal per plantejar una estratègia conjunta davant d’Endesa. En la trobada, han participat representants de les quatre capitals de província, així com nombrosos alcaldes i alcaldesses de tot el territori. En aquest encontre, s’ha volgut fer un pas més enllà i s’ha acordat una declaració que veurà la llum els pròxims dies i que inclou com a punt destacat una de les principals demandes de l’APE: que el 100% del deute acumulat per les famílies en situació de vulnerabilitat sigui assumit per Endesa i la resta de companyies subministradores.

Al llarg de tota aquesta setmana, l’APE, com a part integrant del grup promotor de la Llei 24/2015, hem participat activament en totes les trobades realitzades, defensant d’aquesta forma els drets de la ciutadania. Al mateix temps, hem remarcat en tot moment la importància d’una resposta unitària i la necessitat que sigui Endesa, així com la resta de companyies, les que assumeixin la seva responsabilitat envers la pobresa energètica i condonin íntegrament el deute de les famílies protegides de tall per la llei.

A l’APE tenim clars els nostres drets i seguirem fent front a companyies com Endesa, que es creuen per sobre de la llei, i prioritzen els seus comptes de resultats per sobre del patiment de milers de famílies. Cal recordar en aquest sentit que, durant els quatre anys que la Llei 24/2015 ha estat en vigor, els beneficis nets de la companyia han superat els 5.400 milions d’euros, representant els 21 milions al·legats com a deute pendent, menys d’un 0,4% del seu resultat. 

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR.

Pàgina 1 de 79

Youtube

Loading Player...

Agenda

Octobre 2019
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31