Dilluns, 24 Juny

 

Un miércoles más empezamos el asesoramiento explicando quienes somos, cómo nos organizamos y los logros conseguidos a lo largo de estos años de vida de la Alianza contra la Pobreza Energética. Una vez hecho esto pasamos, como siempre, a tratar los casos que llegan al asesoramiento:

  • Myroslava de Santa Coloma de Gramanet vive con sus hijos en un piso por el que paga un alquiler. Sin embargo, nunca ha tenido contacto con el dueño, del que no sabe ni su nombre. Una tercera persona hace de intermediaria para los pagos. Un día los intermediaros entre ella y el casero le dicen que se tiene que ir de casa, le cortan el agua y la luz y ponen dificultades para que consiga empadronarse ahí. Finalmente consigue el padrón, lo que le permite recuperar el agua, pero no puede reestablecer la luz por no ser propietaria.
  • Gloria Patricia, de Barcelona, explica que alquiló un piso por medio de una inmobiliaria. Desde la inmobiliaria le explicaron que el anterior inquilino tenía la luz pinchada, por lo que tuvo que realizar el alta pagando los costes que esto conlleva. Unos meses más tarde, recibe una multa que asciende casi a 3000€ por haber estado conectada a la luz de manera irregular. Por suerte, con el contrato de alquiler y la ayuda del PAE consigue demostrar que ella entró a vivir más tarde, pero aún así su casero y la inmobiliaria le presionan para que se haga cargo de la multa.
  • María Eugenia, de Barcelona, llegó a un piso en el que tuvo que dar de alta la luz, con los 400€ de coste que esto conlleva. Ella pidió  a Endesa que le fraccionara este pago, lo cual no fue aceptado. Por si fuera poco, le llegan facturas de más de 100€ mensuales, y Endesa le decía que no puede cambiarse a mercado regulado hasta que no pase un año desde que dio de alta la luz. Ahora tiene una deuda acumulada del alta más las facturas del período en el que no se podía cambiar de tarifa. Además, recibe llamadas de acoso para que pague la deuda (la última hace dos semanas), la cual tiene intención de pagar, pero no puede sin un fraccionamiento.
  • Silvia y Carlos viven con sus dos hijos en  Santa Coloma de Gramanet. El contador de luz del piso en el que viven, que no está a su nombre, tiene una deuda de 400€. Debido a esta situación han sufrido un corte de luz durante 15 días, y tienen miedo de que les vuelva a pasar en cualquier momento. Para regularizar la situación están intentando cambiar el contador a su nombre, aunque para ello deban asumir los 400€ de una multa que no es suya. Sin embargo, desde Endesa, les están poniendo muchas dificultades para hacer el cambio de nombre.

Continuem assessorant i exigint condonacions del deute a les subministradores

L’assessorament del dimecres 22 de maig comença com tots; explicant qui és l’APE i generant un espai de seguretat per aquelles persones nouvingudes. Després d’explicar els passos principals ha fer en cas d’estar en una situació de pobresa energètica, es procedeix als assessoraments individuals.

Guillermina de l’Hospitalet: és la primera vegada que ve; està desconcertada i agobiada perquè rep missatges informant-la que té un judici amb Naturgy per fer front al deute que li han anat acumulant i des d’Aigües de Barcelona també se li exigeix que pagui un deute. Des de l’APE es farà un acompanyament per anar a Naturgy perquè es passi a la quota de mercat regular del gas i no la de mercat lliure i anar a AGBAR per demanar el número del deute i demanar-ne la condonació. També se li recomana que demani a l’assistenta social que li confirmi si s’ha de renovar l’informe de vulnerabilitat. Finalment, se la convida a participar al pròxim assessorament per poder fer un seguiment de la situació.

Farida de l’Hospitalet: és beneficiària del bo social tèrmic que no és excloent del descompte de les factures que es rep quan també tens l’informe d’exclusió. S’aprofita el seu cas per indicar a la resta de participants com es gestiona la carta per ingressar aquest bo. Es celebra que ho hagi aconseguit, així com haver-se passat a la comercialitzadora regulada per tal de pagar la tarifa més econòmica. Per altra banda, AGBAR l’acusa d’impagament malgrat té l’informe, així que també se li recomana que vagi a l’acompanyament a Aigües de Barcelona per aclarir de què l’acusen.

Nadia de Barcelona: es troba en situació d’emergència, ja que dimecres 22 de maig feia 4 dies que li havien tallat l’aigua sent mare de 3 infants. No només es troba en que li han augmentat les factures de l’aigua sinó que en voler-se canviar de nom a la companyia perquè estigués al seu, AGBAR li exigeix un deute de 800€ que l’antic propietari havia acumulat. Li han tallat l’aigua per exigir-li que eixugui un deute de 800€ que ella no ha provocat. Des de l’APE se li diu que és molt important que no signi res que desconeixi d’Aigües de Barcelona, ja que a vegades l’empresa fa firmar conforme la persona consenteix que ha de tornar el deute.

Mari Carmen de Barcelona: arriba contenta per celebrar que a través de l’APE es va aconseguir que es frenés que Aigües de Barcelona li hagués tallat l’aigua. Aigües de Barcelona li exigeix el pagament de factures que sumen 1000€ que corresponen a anys on ella no vivia al domicili. Des de l’APE se li diu que quan es dirigeixi al PAE (Punt d’Assessorament Energètic) com va fer, si està sense aigua és un cas d’urgència així que no li poden dir que no la poden atendre i té tot el dret a exigir que li tornin l’aigua tenint l’Informe de vulnerabilitat. Tampoc no rep les factures de la llum d’Endesa així que se li recomana que vagi a preguntar per assegurar-se que no hi hagi cap problema. Se li ofereix un acompanyament per ambdós casos.

Kadila de l’Hospitalet: ja ha aconseguit canviar el contracte al seu nom a Endesa, només li queda demanar la discriminació horària per aconseguir la tarifa més econòmica. Aprofitant que ja hi ha un acompanyament a la comercialitzadora, també se la convida a afegir-s’hi.

Jon d’Hospitalet: té molts problemes perquè l’assistenta social li faci un bon acompanyament, necessita donar-se d’alta de l’electricitat i des de l’APE també surt una persona voluntària per ajudar-lo, necessitarà el butlletí blau.

Així doncs, aquest dimecres 22 de maig ha estat un assessorament basat en l’escolta dels casos, en donar eines i en enfortir la seguretat per exigir els propis drets per tal que les pròpies afectades siguin les que exigeixin a les empreses de subministraments que viure és un dret i que, des de l’APE, la reivindicació és col·lectiva.

Avui ha vingut a l'assessorament Tim, un periodista anglès, per veure el funcionament de APE, i els casos que portem.

Els casos d'avui han estat els següents:

Mónica de Mollet: Fa 4 mesos que va signar el lloguer social amb el banc de Sabadell, guanya 300€ i paga de lloguer 100€. L'ajuntament li ha fet l'informe d'exclusió social solament perquè li posin el comptador de l'aigua, no donen cap informe més a Mollet si no hi ha avís de tall de subministrament. Li han denegat el bo social en Endesa, Josep li informa com ho ha de fer i sol·licitar-ho de nou.

Angel de Barcelona: Ens comenta que ha aconseguit el bo social d'Endesa i de l'aigua, També ens informa que en el punt energètic del Carmel també tramiten els bons socials.

Víctor de Santa Coloma de Gramanet: Ens comenta que Aldro Energia i Solucions li han passat una altra vegada a Gas Natural per no poder pagar les factures i li han dit que li van a fer un descompte d'un 30%, això no és veritat perquè li han passat al mercat lliure on paga molt més. També ens informa que ha rebut una carta del Síndic de Greuges, referent a la denúncia que va fer sobre assetjament del bufet d'advocats exigint-li el pagament del deute, li han dit que ells no tenen competència, pròximament APE es reunirà amb el Síndic. Ens comenta també del cas d'un company amb els comptadors de l'aigua que el cas està embussat.

María de Barcelona: S'ha canviat de companyia de la llum i ara està en Audax, li ha arribat una multa d'Endesa per tenir els subministraments irregulars. Se li aconsella que no accepti el deute, que escrigui a Sevilla, que el deute que li reclama no és seva. No vivia en el pis, acompanyant una còpia del lloguer social.

Amuro de Barcelona: Ens va conèixer repartint  flayers #*EncausadasporAgbar en la porta de l'oficina, ha vingut a l'assessorament molt content informant-nos que té aigua gràcies a l'acompanyament que va fer Mónica i María.

Lucinda de Barcelona: Es và canviar a Holaluz i té problemes amb les factures de gas i llum.

Lucia de Nou Barris: Ens comenta que el PAE del seu barri no funciona gens bé. Hem acabat l'assessorament organitzant per a la setmana vinent el seguir repartint flayers davant les portes de Agbar i els flayers d'assessorament.

Azael i Melissa de l'Hospitalet de Llobregat viuen en un habitatge recuperat i no tenen subministrament d'aigua des de fa 18 dies. Tot i tenir un nadó de pocs mesos i estar ja empadronats des de fa dos mesos serveis socials es nega a restablir el subministrament argumentant que no tenen els papers en regla. Seguim veient casos d'aquest tipus a l'Hospitalet: costa que serveis socials ajudi a persones en situació de vulnerabilitat tot i que la pressió de l’APE i altres col·lectius ha aconseguit que Agbar accepti posar comptadors i fer contractes a llars en aquesta situació. Tornaran a serveis socials reclamant els seus drets i si no se'ls torna a donar d'alta el subministrament d'aigua es farà una acció per xarxes socials. Tampoc tenen subministrament regular d'electricitat. Com sabem, donar d'alta el subministrament elèctric és més difícil perquè Endesa se segueix negant a fer contractes en aquests casos.

Sabina del Baix Guinardó (Barcelona) té l'electricitat amb Naturgy i vol saber si és preferible tenir el subministrament contractat amb Naturgy en lloc d'Endesa. Comprovem que té un contracte amb tarifa regulada i bo social. Per seguir baixant la factura li recomanem baixar la potència a 2,4 kW i intentar de no posar electrodomèstics amb consum elevat al mateix temps. També li expliquem que pot canviar el seu contracte a discriminació horària. I recordem a totes que amb el canvi d'horari d'estiu des del cap de setmana passat la tarifa vall va d'onze de la nit a una del migdia.

Paco, el representant de l'Associació de Veïns de la Mina, ens explica avenços en el cas de les més de noranta famílies sense subministrament regular d'aquest barri. Gràcies a l'activitat dels diferents col·lectius i organitzacions implicats s'estan posant molts comptadors i han despenalitzat les multes als més vulnerables, als quals també els han proporcionat el butlletí blau. Els nous comptadors s'estan instal·lant en una cambra en els baixos dels blocs afectats. L'Ajuntament i Endesa s'ha compromès a posar una porta que enviarà automàticament una comunicació a Mossos si algú intenta obrir-la sense permís. Durant molt de temps les desconnexions massives en aquest barri estaven fent pagar justos per pecadors, en part per la problemàtica associada a les plantacions de marihuana en alguns dels pisos enganxats. Felicitem als companys de La Mina pels avenços aconseguits. No són passets, són passos de gegant!

Khadija de l'Hospitalet de Llobregat cobra una ajuda de 400 euros per situació d'atur i no poden pagar ni llum, ni aigua, ni gas però serveis socials els diu que no poden fer res. Hi ha preocupació per un possible tall. Els recordem que gràcies a l'informe de risc d'exclusió residencial i a la llei 24/2015 no els poden tallar el subministrament. És la nostra llei i va sortir de carrer. També revisem les factures. Per a la de la llum, confirmem que estan en mercat regulat i recomanem baixar potència i contractar discriminació horària. Dilluns que se'ls farà un acompanyament a Endesa per també fer un canvi de nom en el contracte (el titular ja no viu a l'habitatge) i sol·licitar el bo social. Per a la factura del gas, se'ls aconsella passar a mercat regulat i eliminar el servei OKGas d'Endesa que costa 17 euros al mes i és del tot innecessari. També se'ls suggereix no tenir gas i electricitat en la mateixa companyia (Endesa) perquè si hi ha algun impagament es posen en risc els dos subministraments. Es farà un acompanyament a l'oficina d'Agbar per gestionar el canvi de nom i els recomanem demanar el fons de solidaritat en serveis socials.

Isabel de Blanes porta unes cartes que li ha enviat Endesa reclamant factures endarrerides de 2016 amb informació contradictòria. Anirà a Punt de Servei d'Endesa a Blanes per sol·licitar còpia de les factures per intentar aclarir quant deu. Es planteja el dubte de les persones que surten d'una situació de vulnerabilitat per millora en les seves condicions i ja no estan cobertes per l'informe de risc d'exclusió residencial. Hi ha preocupació per les factures que no s'han pogut pagar mentre s'estava en aquesta situació. Si es produeix trucada de subministradores reclamant el deute en aquests casos una opció és buscar cobertura legal a l’Agència Catalana de Consum.

Domi de Blanes explica que a Sant Feliu de Guíxols estan fent contractes de llum a llars que ocupen habitatges a través de Som Energia. Encara que Som Energia té molt pocs clients vulnerables, tenen una sensibilitat cap a qüestions de pobresa energètica. El que se sap fins ara és que Endesa Distribució no permet fer contractes nous a clients que operen a la zona on tenen la xarxa distribució en règim de monopoli (com és el cas de Catalunya), tant és amb quina comercialitzadora es contracti. Es recorda que la llei 24/2015 protegeix també a clients en mercat lliure.

Pàgina 1 de 23

Youtube

Loading Player...

Agenda

Juny 2019
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30