El TSJC transigeix davant Naturgy i anul·la la sanció de 500.000 euros per la mort de la Rosa de Reus

La sentència, emesa el desembre, no és ferma i ja ha estat recorreguda al Tribunal Suprem.
El Tribunal s’escuda en la manca de desenvolupament reglamentari de la Llei 24/2015.

Barcelona, 20 d’abril de 2021

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha alineat amb Naturgy i ha anul·lat la sanció de 500.000 euros que la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, va imposar a la companyia per la mort de la Rosa a Reus el 2016. Malgrat que el pronunciament data del passat 29 de desembre, cap mitjà se n’havia fet ressò fins ahir al vespre. La sentència no és ferma i la Generalitat ja ha presentat recurs davant del Tribunal Suprem, que haurà d’emetre el dictamen definitiu al llarg dels pròxims mesos.

Un cop més, el poder judicial sucumbeix als interessos de l’Oligopoli energètic i la seva voluntat de doblegar la llei contra la pobresa energètica més garantista de l’Estat. Tot i l’enèsim atac, la Llei 24/2015 segueix ben viva i les companyies hauran de continuar respectant el mecanisme del principi de precaució recollit a la norma, pel qual qualsevol empresa subministradora ha de comunicar als Serveis Socials municipals l’existència d’un impagament abans d’efectuar el tall i garantir el subministrament en el cas que la família afectada es trobi en situació de vulnerabilitat.

En la sentència, el TSJC avala la constitucionalitat de la llei, però fa bons els arguments de Naturgy segons els quals el principi de precaució requeriria d’un desenvolupament reglamentari que concretés la seva aplicació, motiu suficient per anul·lar la sanció. A ulls del Tribunal, el protocol aprovat per l’Agència Catalana del Consum,  anul·lat pel propi TSJC el febrer de 2020 després d’un recurs interposat per Endesa, no s’hauria publicat per les vies adequades i requeriria d’un reglament que desenvolupés la llei.

Com ja vam advertir en el seu moment, des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) creiem fermament que la Llei 24/2015 és meridianament clara pel que fa a la necessitat de comunicar la situació d’impagament abans de qualsevol tall (art. 6.4) i la figura del reglament és una excusa més de les grans companyies per a no aplicar la norma. El Departament d’Empresa i Coneixement va esgrimir el mateix argument en la contestació al recurs: els preceptes “són d’aplicació directa, sense necessitat de complements normatius de segon nivell”. Per contra, el TSJC passa de puntetes sobre la resposta de la Generalitat i no la rebat en la sentència.

La sanció de mig milió d’euros a Naturgy, anul·lada provisionalment pel TSJC, deriva de la tràgica mort de la Rosa a Reus el 2016. Amb un deute de tan sols uns 200 euros, la companyia (llavors, Gas Natural Fenosa) va tallar-li el subministrament sense consultar abans amb els Serveis Socials municipals, tal com marca la llei. La Rosa, una veïna de 81 anys, va viure durant dos mesos sense electricitat il·luminant-se amb la llum de les espelmes fins que un incendi provocat per una d’elles va causar-li la mort la matinada del 14 de novembre de 2016. No podem oblidar tampoc que aquest cas va significar un punt d’inflexió en l’aplicació de la Llei 24/2015, ja que, fins llavors, totes les grans elèctriques incomplien constantment el requisit de la comunicació prèvia.

Davant d’aquesta injustícia, des de l’APE volem mostrar la nostra indignació amb la decisió judicial, que reforça un cop més la impunitat amb la qual actuen les grans companyies energètiques del país. Ara el cas està en mans del Tribunal Suprem i caldrà esperar la seva resposta. En aquest sentit, sempre hem defensat que la llei és prou clara, però si el poder judicial acaba veient la manca de reglament com un problema, estudiarem totes les opcions perquè cap família a Catalunya quedi desprotegida i es puguin aplicar sancions en cas d’incompliment.

La notícia arriba poques setmanes després de la firma dels convenis entre la Generalitat i Endesa, després que l’empresa hagués de claudicar i condonar gairebé tres quartes parts del deute acumulat per famílies vulnerabilitzades mentre no podia tallar-los el subministrament. Aquesta fita demostra que la Llei 24/2015 funciona i ho seguirà fent malgrat tots els atacs de l’Oligopoli. No permetrem més incompliments!

NI SET, NI FRED NI FOSCOR!