Aldro, la petita companyia que persegueix judicialment a famílies vulnerables per no poder pagar el gas

Víctor, un activista d’APE, ha estat condemnat per un deute de 329,40 euros

Després de rebre una demanda de judici monitori, no va poder accedir a un advocat d’ofici per a defensar-se en Santa Coloma de Gramenet per la poca quantia reclamada

Barcelona, 7 d’octubre de 2020

L’assetjament a famílies vulnerables no és una pràctica exclusiva de les grans companyies de l’oligopoli. Aldro Energia, empresa del grup PITMA amb seu a Torrelavega (Cantàbria), se n’ha pujat al carro portant a judici a un activista de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) per un deute de 329,40 euros a través d’un procediment monitori. Després de guanyar-lo, Víctor, un veí vulnerable de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), s’enfronta a un possible embargament dels seus comptes i ingressos.

El cas és especialment greu per la indefensió soferta per aquest activista, que actualment disposa d’informe de vulnerabilitat. De fet, quan Víctor va deixar de pagar, va enviar a la companyia aquest informe per alertar de la seva situació, i aquesta automàticament ho va canviar, sense el seu consentiment, a una empresa de mercat regulat, Naturgy.

El monitori és un procediment judicial específic i abreujat per a la reclamació de deutes. Rebuda la demanda l’any passat, a Víctor se li va negar la possibilitat d’accedir a un advocat d’ofici per la poca quantia reclamada.

Ara, Aldro Energia, a través dels seus advocats, ha presentat demanda d’execució al mateix jutjat de primera instància de Santa Coloma, que va conèixer de la demanda original. Des del Jutjat li han donat a l’afectat dues setmanes per comunicar una relació de béns i drets suficients per cobrir la quantitat reclamada, a la qual s’han sumat 98,82 euros en concepte d’interessos i costes pressupostats. Si no consigna el que se li reclama, es podria iniciar un procediment d’embargament sobre els seus comptes i ingressos.

Malgrat la seva situació de vulnerabilitat i davant la possibilitat més que probable de no poder executar-se cap embargament pels seus escassos recursos, Aldro Energia ha seguit endavant amb les seves pretensions i demostra el nul compromís de la companyia amb les famílies que pateixen pobresa energètica. Per això, des d’APE urgim a aquesta empresa a reconsiderar la seva posició. Tot i que el procediment es trobi ja en fase d’execució, encara és possible presentar un escrit desistint de la seva reclamació, i per tant, exigim a la companyia fer marxa enrere amb aquest procediment kafkià.

Lamentablement, no és la primera vegada que rebem avís de les males pràctiques d’aquesta companyia, que pertany a la patronal ACIE (Associació de Comercialitzadors Independents d’Energia). Fa tan sols dues setmanes, una veïna de Lugo ens va contactar per correu electrònic per a compartir amb nosaltres la situació d’angoixa que vivia. Segons el seu correu, Aldro Energia li havia remès en plena situació d’estat d’alarma avisos de tall per impagament, malgrat la prohibició decretada en tot l’Estat. Per a més inri, l’última comunicació incloïa un avís específic de tall per a una data prèvia a la fi de la moratòria de talls, que com ja vam denunciar, va acabar el passat 30 de setembre.

Davant d’aquestes pràctiques intolerables, des d’APE denunciem públicament Aldro Energia com a responsable d’actuacions d’assetjament a famílies vulnerables, i exigim a la companyia que els posi fi. Víctor té dret a viure sense l’angoixa d’una ordre d’embargament, i per aquest motiu, l’energètica ha de desistir de les seves pretensions, més encara quan estem parlant d’una quantitat tan insignificant respecte als seus últims resultats publicats (3,5 milions d’euros en 2018). D’altra banda, reclamem també una millora dels canals judicials perquè famílies com la de Víctor puguin accedir a un advocat d’ofici en aquests casos i veure satisfet d’aquesta manera el seu dret de defensa.