Logo APE_blanc_header

48a. CRÒNICA: Denunciem el cas de la Rosa de Reus davant de la Generalitat

assessorament 16novDe nou us fem partíceps de diferents situacions que viuen persones que pateixen en pròpia pell la pobresa energètica i que van vindre per compartir les seves vivències en l’assessorament col·lectiu de l’Aliança Contra la Pobreça Energètica (APE) 16 de novembre.

Avui solament farem assessorament i en acabar anirem totes juntes a la plaça Sant Jaume, davant de la Generalitat, per denunciar el cas de la Rosa de Reus, que va morir a un incendi per causa de la pobresa energètica, per no complir Gas Natural Fenosa amb el principi de precaució de la Llei 24/2015, que diu que abans de tallar el subministrament deuen posar-se en contacte amb Serveis Socials per saber si aquesta persona és vulnerable, i no ho van fer; i també per pressionar al govern de la Generalitat per a que faci complir la llei.

Hem començat l’assessorament amb el cas de Pomares, de la Zona Franca: viu a un habitatge recuperat, té informe d’exclussió residencial, no té aigua i a Serveis Socials li diuen que no li poden posar l’aigua perquè està ocupant l’habitatge; AGBAR necessita rebre una ordre dels Serveis Socials per poder posar un comptador solidari. Un altre cop ens topem amb l’etern problema dels habitatges ocupats. 

El Jordi i la Teresa, del barri del Raval: el Jordi viu amb la seva mare que està malalta i l’atenen a Serveis Socials; estan en un pis de lloguer social, el contracte va a nom de la seva mare; per renovar-s’ho li demanen les factures de la llum, que a l’actualitat la tenen punjada. Li hem recomanat que primer de tot vagi a Endesa a demanar informació de la seva situació, per poder saber com actuar.

La Isabel, de Cornellà: té tres fills; porta un mes i mig sense llum i se li han portat el comptador. Ella tenia dos rebuts impagats, que va pagar per regularitzar la seva situació. Ara es troba que té un expedient d’uns 1.500€. Quan va comprar el pis va fer un canvi de nom, però no està molt clar si es va produir aquest canvi o van posar el seu nom juntament amb el de l’anterior inquilí. Se li recomana que vagi a Endesa per averiguar com està la seva situació, i si no se li aclara se li farà acompanyament.

A més a més, té un altre problema: a Serveis Socials no volen donar-li el certificat d’exclusió residencial perquè treballa i cobra 750€. ¿Com pot una família composada per cinc memebres sortir endavant amb tant sols aquests ingressos? Ens resulta totalment incomprensible.

La Raquel, de Barcelona: viu a un pis de lloguer social amb els seus dos fills; a Serveis Socials li han ajudat a pagar els contractes de llum i gas i ella ha pagat l’aigua. Es queixa de que li venen uns imports molt elevats a la factura de la llum; li hem recomanat que porti les factures per analitzar perquè li pugen tant.

L’Eva, de Badalona: viu amb la seva filla amb dependència, està intentant un lloguer social; problemes per fer front al pagament de la llum i Endesa no li accepta el certificat de vulnerabilitat que li ha fet l’assistenta social. Se le ha recomanat que torni a l’assistenta social i li demani el certificat d’exclusió residencial. La nostra companya Cristina, que també viu a Badalona, s’ha ofert per acompanyar-la .

L’Haman, de L’Hospitalet de Llobregat: viu a un pis de lloguer social; li arriben factures molt elevades de llum de 180€ aproximadament, ho té tot elèctric, amb una potència contractada de 6,9KW. Ha trucat a Endesa per a que li revisin el comptador, però li cobren 65€. Li recomanem que primer de tot baixi la potència. El comptador també ho pot revisar el Departament de Indústria de la Generalitat, però no sabem si es gratuït o no, per això ha de trucar al 012 per a consultar-ho.

La Judit està molt angoixada, perquè està rebent unes cartes que li reclamen un deute d’un pis del que fa anys fou desnonada. Està sent assetjada, ja que li truquen cada dimecres i dijous dient-li que li tallaran el llum si no paga. Li hem dit que no es preocupi si està pagant els subministraments d’on viu, que no li poden tallar per impagament d’una altre habitatge.

La Domi, de Tordera: viu a un bloc d’habitatges recuperats. Han tallat tots els subministraments d’aigua i llum i han posat guàrdies de seguretat per evitar que punxin. A aquest bloc viuen persones majors i nens petits. Ho han denunciat al Síndic de Greuges. Volen fer una acció davant de l’Ajuntament, així que ens han demanat col·laboració i acompanyament.

Al finalitzar ens hem anat totes juntes a la Plaça Sant Jaume.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone